Leestijd: 17 minuten

Je wilt beginnen met het maken van macrofoto’s? Maak anders eerst gebruik van tussenringen. Het is een relatief goedkope manier voor het maken van macrofoto’s. Het voordeel van tussenringen is dat je dus met tussenringen kunt testen of je macrofotografie wel echt leuk gaat vinden.

Je kunt vooraf niet écht weten of macrofotografie wel iets voor jou is. Aangezien goede macrolenzen prijzig zijn, zijn tussenringen met ongeveer 50 euro een goedkope manier om het uit te proberen.

Dus wat zijn tussenringen! Hoe gebruik je ze en wat zijn de goede tussenringen? Een antwoord op deze vragen over tussenringen vind je hier!

Een goed setje tussenringen kopen

Waar moet je op letten?

Ook voor de tussenringen geldt dat er talloze merken en typen zijn met verschillende prijsklassen. De gemiddelde tussenringen kosten tussen de 40 tot 100 euro. Het is een kwestie van hoeveel heb je besteedbaar en welke ‘kwaliteit’ zoek je. Ik heb zelf een set van Caruba (Extension Tube set Nikon Chroom (type II)) welke mij rond 89 euro kostte. Caruba is een solide merk en maakt goede producten met normale prijzen naar mijn ervaring.

Caruba tussenringen set (3-delig)
Close-up lentebloem

Er zijn meerdere versies, maar waar het om gaat is een losse tussenring. Drie tussenringen die afzonderlijk van elkaar te gebruiken zijn, maar ook gecombineerd kunnen worden, is dus ook mogelijk. Mijn set van Caruba bestaat zoals je op de afbeelding kunt zien uit drie tussenringen.

Het nadeel van het ‘stapelen’ van alle drie de ringen op de body is dat je minstens 2 stops lichtverlies hebt. Dat is best veel voor macrofotografie. De tussenring plaats je tussen het objectief en de camerabody. Hierdoor wordt de minimale scherpstelafstand kleiner. Hoe groter de brandpuntsafstand van de tussenring, hoe dichterbij je kunt komen.

  • Ideaal om macrofotografie en close-up foto’s te maken.

  • Komt veel dichterbij het onderwerp en leg dit dus groter vast.

  • Het verkleint de minimale scherpstelafstand van het objectief.

Los van de prijs en het merk kun je uitkijken naar kenmerken als het aantal millimeters van de tussenring(en), lensmount, garantie etc.

Macrofoto’s maken met tussenringen

Tussenringen testen

Met de set van Caruba ben ik gaan testen. De drie tussenringen die hierbij zitten heb ik los van elkaar getest. Het verschil in de 3 losse tussenringen is het aantal millimeters ervan. De ringen zijn 12, 20 en 36 millimeter. Gestapeld kom je op 68 millimeter wat dus ook veel lichtverlies geeft. Bekijk hieronder de uitkomsten.

12 millimeter tussenring

Hieronder zie je een tweetal foto’s gemaakt met de 12 millimeter tussenring. De eerste (links) is gemaakt zonder tussenring. De foto ernaast met de 12 millimeter tussenring.

Tussenringen test - 12mm tussenring

20 millimeter tussenring

Hieronder zie je een tweetal foto’s gemaakt met de 20 millimeter tussenring. De eerste (links) is gemaakt zonder tussenring. De foto ernaast met de 20 millimeter tussenring.

Tussenringen test - 20mm tussenring

36 millimeter tussenring

Hieronder zie je een tweetal foto’s gemaakt met de 36 millimeter tussenring. De eerste (links) is gemaakt zonder tussenring. De foto ernaast met de 36 millimeter tussenring.

Tussenringen test - 36mm tussenring

Enthousiast geworden van macrofoto’s maken?

Voor wanneer je een macrolens wil aanschaffen

Ik heb onderhand twee macrolenzen maar slechts eentje dat ik specifiek voor macrofotografie gebruik. Het zijn een 105mm primelens en een 18-200mm zoomlens macro van het merk Sigma. De 105mm is een aanrader mocht je graag vlinders en insecten op macro willen fotograferen. Door het brandpuntsafstand van 105mm kun je redelijk afstand houden op bijvoorbeeld ‘schuwe’ insecten.

Verder zijn er bijvoorbeeld 85mm tot 60mm macrolenzen. Hoe kleiner het brandpuntafstand hoe dichter je op het onderwerp komt. Op mijn verlanglijstje staat nog een 60mm macrolens genoteerd. Vooral bedoeld voor bloemen en planten, de superkleine insecten en mooie bokeh’s. Maar daarvoor zal ik nog het e.e.a. bij elkaar moeten sparen 🙂 .

Macrofoto - Blauwe druif
@ByFoekema

Albert Foekema / @ByFoekema

Albert Foekema is eigenaar van @ByFoekema. Hij is natuurfotograaf en marketeer van beroep. Hier lees je zijn interieur en fotografie artikelen, maar je kunt ook zijn werk bekijken en bestellen als muurdecoraties. Heb je vragen of opmerkingen? Stel ze gerust.