Met de herfst in zicht laten we een mooie periode achter van bloeiende natuur en drukke insecten, unieke fotomomenten met zonsondergangen en mooie reizen.

 Een nieuw seizoen dient zich aan en deze is niet zo comfortabel en warm als de zomer en lente.

De herfst is een moment van uitdaging. Althans, dat is mijn beleving. Naast mijn full-time baan en het gezinsleven van twee kinderen moet ik de fotomomenten echt in zien te plannen. De avonden zijn donker op het moment dat ik klaar ben met een dag werken.

Toch lukt dit met het jaar beter. Door veel in de natuur te zijn beginnen onderwerpen sneller op te vallen. Door het leerproces kun je sneller tot een mooie compositie komen en de foto maken.

De beste tip die ik heb, wees voorbereid en ken je onderwerpen. Maar welke voorbereidingen kun je treffen? En welke onderwerpen zijn interessant in de herfst?

blank

Regen en modder

Als je serieus aan de slag gaat met foto’s maken zul je merken dat je veel sneller en vaker met je knieën op de grond zit. En soms lig je er gewoon plat voor. Op dat moment zou je wensen dat je iets bij je had dat je onder je kunt leggen. Zoals een vuilniszak!

Want of het nu regent en je staat met je voeten in de modder, die foto ga je toch maken als je ervoor staat. En dan is het fijn als je een vuilniszak uit de tas kunt halen om deze voor je uit te leggen.

Herfstbos fotograferen

De natuur veranderd. Maar het is niet alleen de lente of zomer dat warme beelden leveren. De kleuren van de herfst zijn ook erg sfeervol: rood, bruin, geel of oranje zijn warme aardetinten die je veel terug zult zien. In het bos vind je al deze tinten. Het is bij uitstek dé plek voor mooie herfstfoto’s.

Vanzelfsprekend is het de natuur dat erg mooi is om te fotograferen. Maar ook voor herfstportretten kun je er prima terecht. Dus ben je van plan om binnenkort een persoon of gezin te fotograferen? Kijk dan ook eens of er een mooi bos in de buurt is waar je aan de slag kunt.

blank

Witbalans en licht

Het witbalans is een belangrijk onderdeel voor foto’s. Alle lichtbronnen kennen een eigen kleur, zo verschillen kunst- en daglicht in kleur ook al zien we dat zelf minder goed.

Door het witbalans te controleren of te corrigeren kun je de kleuren afstemmen. Fotografeer je in het RAW formaat dan kun je de witbalans achteraf nog reguleren. Fotografeer je in JPG dan is het belangrijk om vooraf je witbalans te controleren.

Verschillende lichtbronnen en omstandigheden geven verschillende ‘kleuren’ licht. De zon geeft ander licht dan bijvoorbeeld een gloeilamp. Al geeft een gloeilamp continu licht, buiten veranderd het licht doorlopend. Onze hersenen corrigeren ook doorlopend het licht dat wij zien. Iets dat wit moet zijn wordt door onze hersenen ook echt als wit getoond. Een wit vel papier onder een gloeilamp of onder de zon, voor ons is het gewoon wit.

In principe kunnen camera’s erg goed het witbalans inschatten. Maar soms zitten ze er gewoon naast en is de uitkomst van de foto koeler, geler of blauwer dan je zou willen. Als dat het geval is dan kun je de witbalans instellingen op schaduw of bewolkt zetten. Deze instellingen geven warmere kleuren aan foto’s.

blank

Stabiliseren met statief

In de herfstperiode hebben we te maken met donkere dagen en licht dat snel verdwijnt. In een bos zit je al snel op lange sluitertijden of een hoge ISO. Een statief of ander stabilisatiemiddel heb je dan ook al snel nodig. Want met een lange sluitertijd lukt het niet om uit de hand te fotograferen en de foto scherp te houden.

Probeer maar eens een macrofoto van een paddenstoel laag bij de grond in het bos tussen de bomen te maken. Grote kans dat de omgeving van je onderwerp donker is.

Neem je de statief mee? Zet dan wel de beeldstabilisatie uit op je camera/lens. Deze functie gaat ‘overcompenseren’ en dat geeft niet het gewenste effect.

Maak het helemaal af met een afstandbediening. Dan weet je zeker dat er geen beweging-onscherpte in de foto zal komen. Een afstandsbediening koop je al snel voor minder dan twee tientjes.

ISO verhogen

Je kunt ook kijken hoever je uit de hand kunt schieten door de ISO te verhogen. Het nadeel van hoge ISO waarden is dat je ook ruis in de foto gaat krijgen.

Bossen zijn nu eenmaal vrij donker. En dus schroef ik de ISO automatisch al omhoog. Afhankelijk van het moment van de dag, begin ik meestal rond 320, controleer daarna de sluitertijd en daar pas ik dan nog het e.e.a. op aan.

Ruis is meestal ongewenst, al bestaan daar de nodige discussies over. Maar als er ruis in je foto zit en dat wil je weg hebben, dan zul je in een fotobewerking programma dit aan moeten pakken. Wanneer je in RAW formaat hebt gefotografeerd is dit het makkelijkst te regelen.

Ik werk foto’s bij met Lightroom en Photoshop. In Lightroom kun je ruis oplossen in de ontwikkel modus. Aan de rechterhand zie je diverse panelen, degene die de titel ‘Details’ draagt moet je hiervoor hebben.

Polarisatiefilter

Wil je hogere contrasten en details in je herfstfoto’s? Maak dan gebruik van een polarisatiefilter. Deze filters versterken kleuren en maken ze voller en dieper. Daarnaast geeft het als voordeel dat het schitteringen tegengaat.

Een filter voor de lens zorgt wel voor minder licht in een al relatief donker bos. Houd er rekening mee dat je de camera al snel op een statief moet zetten.

blank

Onderwerp belichten

Mis je bij het fotograferen van een paddenstoel of dennenappel net dat stukje belichting? Door standaard een stuk aluminiumfolie of wit vel papier mee te nemen kun je dit voorkomen. Het is een klein ‘lapmiddel’ voor wanneer je nét dat stukje van jouw onderwerp op wilt lichten.

Een wazig effect

Met een groot diafragma (klein f getal) richt je extra aandacht op het onderwerp doordat de achtergrond hiermee sterk wordt vervaagd. Dit wordt het bokeh effect genoemd. Een effect dat niets meer of minder is dan een wazige achtergrond met de bekende bokeh bollen. Het effect zie je snel wanneer je dicht genoeg op het onderwerp fotografeert.

Wanneer een onderwerp mooi uitgelicht is door het bokeh effect wordt het oog ook automatisch op het onderwerp gezet. Dit effect zie je snel terug bij macrofotografie doordat je meestal dicht op het onderwerp zit met een groot diafragma. Vooral macrolenzen en lenzen met een groot diafragma (klein getal) bereiken dit effect.

blank

Vroeg opstaan

Landschapsfoto’s bedekt met een laagje mist en een opkomende zon. Mist heeft vaak een mysterieuze uitwerking op foto’s. En de herfst is een ideaal seizoen voor het maken van mistfoto’s vanwege de weersomstandigheden.

Mist ontstaat door een groot verschil in dag- en nachttemperatuur. De lucht koelt af waardoor er waterdamp in de lucht ontstaat. Dat gaat langzaam over in waterdruppels. Mist ontstaat dan ook vaak laat in de avond dat aan kan houden tot vroeg in de ochtend. Met name bij gebieden met water heb je grote kans op mistige ochtenden.

Wil je zeker weten dat je een ochtend treft met mist? Dan moet je vooral het weer in de gaten houden. Ook zijn er online diverse speciale mistkaarten te vinden. 

Wanneer je in de mist gaat fotograferen is het raadzaam om je statief te gebruiken. De mist kan er ook voor zorgen dat contrasten vervagen waardoor je camera moeite krijgt met scherpstellen. In dat geval is het beter om handmatig scherp te stellen.

blank

Chaotische herfstfoto’s

Een overzichtsfoto van het bos kan vrij snel chaotisch overkomen. Het bos bestaat uit een wirwar van bladeren, struiken takken en bomen. Door de bomen het bos niet meer zien is al snel vrij toepasselijk.

Sterke foto’s zijn degene die mooie lijnen of hoeken hebben. Ze versterken het beeld en geven vaak symmetrie en rust aan de foto.

Het is dus goed om te kijken naar hoe je stand neemt om de foto te maken. Denk je om de compositie? Hoe ziet de achtergrond eruit ten opzichte van je onderwerp? 

De eerste stap is om bewust te zijn van het zoeken naar een mooie compositie. 

blank

Nabewerking

Wanneer de foto’s tegenvallen qua kleur of licht kun je ze altijd nog nabewerken. Foto’s nabewerken kan met programma’s als Lightroom, Affinity Photo, Capture One, Luminar en zo meer. Wanneer je de foto’s in het RAW formaat hebt gemaakt kun je ver gaan qua nabewerkingen. Dat is ook dé grote reden dat vrijwel iedere fotograaf in het RAW formaat werkt.

Ik fotografeer zelf enkel met het RAW formaat. Diverse camera’s hebben de mogelijkheid voor het plaatsen van twee geheugenkaarten. In dat geval kun je ook met twee formaten tegelijk foto’s maken. Dan wordt er zowel een RAW als een JPG opgeslagen op beide kaartjes.

Afhankelijk van je workflow kan dit handig zijn, of nutteloos zoals in mijn geval. Ik importeer namelijk altijd alles naar het programma Lightroom. Hierin beheer ik de catalogi en voer ik de nabewerkingen mee uit, vaak in combinatie met Photoshop. Wat ik afgerond heb exporteer ik vervolgens zelf als JPG bestand.

Maar ook met het JPG formaat kun je nog steeds nabewerkingen uitvoeren, al zijn de mogelijkheden sterk verminderd. Het tweede nadeel ervan is dat dit vaak ook ten koste van de kwaliteit van de foto gaat.

blank

Inspiratie voor herfstfoto’s

Lichtstralen fotograferen

Voor het maken van foto’s met lichtstralen, ook wel Jacobsladders genoemd, heb je twee belangrijke onderdelen nodig. De zon en een element waar de zon op kan vallen zoals mist, rook of stof. Als dat het geval is dan is er nog een belangrijk onderdeel nodig dat het zonlicht ‘breekt’ of ‘bundelt’. En voor het breken van zonlicht is het bos een prima plek.

Maar je komt ze niet zomaar tegen. Wanneer je veel in de natuur bent leer je soms bepaalde plekjes kennen waar de mogelijkheid zich ideaal voor zou kunnen doen. Het is soms ook een beetje vooronderzoek doen naar de mogelijkheden. Als dan de weersomstandigheden perfect zijn weet je dat je een kijkje zou kunnen nemen.

En als je daar dan bent en ze zijn er? Bedenk dat kleine stapjes naar links of rechts een groot verschil kunnen met dit mooie licht.

blank

Fotoshoot in het bos

Niet alleen is het ontzettend leuk om in een herfstbos allerlei natuurlijke elementen te fotograferen. Ook voor fotoshoots is een herfstbos zeer geschikt. De warme kleuren doen veel en je kunt van alles doen met bijvoorbeeld de mooie herfstbladeren.

blank

Paddenstoelen vastleggen

Wanneer het herfst wordt zie je op het internet overal paddenstoelen foto’s opduiken. Niet gek, want de herfst is nu eenmaal hét seizoen voor paddestoelen.

Wil je een paddenstoel er mooi opzetten? Blijf dan niet staan, maar ga door je hurken (kikkerperspectief) of beter nog, ga ervoor liggen.

Je compositie wordt er vaak een stuk beter van. Bang om vies of nat te worden? Dat hoeft niet, de tip van de vuilniszak hadden we al gehad.

blank

Herfstbladeren

Bladeren krijgen de meest prachtige kleuren in de herfst. Hierdoor zijn ze dan ook een veelvoorkomend onderwerp.

Spinnenwebben

Bij mistige ochtenden zien we ook vaak dat spinnenwebben prachtige dauwdruppeltjes hebben. Met mooi invallend licht kan dat fantastische foto’s opleveren.

Herfstvruchten

Veel bomen laten zaden en vruchten vallen zoals kastanjes, eikels of dennenappels. Hier kun je weer van alles mee gaan doen; Plaats een kastanje of dennenappel eens op mos. Ook zijn er altijd wel bessen te vinden in een herfstbos. Deze hebben vaak mooie kleuren en zijn extra mooi om te fotograferen als er bijvoorbeeld nog dauw van de ochtend op zit.

blank

Mist

Mist is een prachtig verschijnsel en tijdens mist kun je dan ook prachtige foto’s maken. Wees er wel op tijd bij want mist blijft niet lang hangen!

Stilleven

Het bos ligt vaak bezaaid met zaden en vruchten van bomen. Ook takjes en besjes zijn volop aanwezig en je hebt natuurlijk de wereld aan mooie herfstbladeren. Hier zou je een mooi stilleven van kunnen creëren.

Herfstfotografie in de praktijk

Bedenk wat voor foto’s je graag wilt maken. Hoe kom je tot het onderwerp en welke omstandigheden neemt dat met zich mee?

Maak een plannetje en stop alvast een vuilniszak en een stuk aluminiumfolie bij je fototas in.

Door te investeren in het leerproces zul je merken dat je met het jaar sneller en mooier foto’s gaat maken van de herfst.

blank
Herfstcollectie

Ik ben geen fan van de kou. Maar ik word wel blij van de aardse kleuren in de herfst. Bekijk mijn fotocollectie met een verzameling van herfstfoto’s.