Zodra de lente in zicht is begint het bij mij te kriebelen. Ik kan nooit wachten tot het weer langer licht wordt en ik er ook op de avonden uit kan trekken.

Maar er zijn nog veel meer mooie voordelen die de lente met zich meeneemt. Nieuwe fotografie mogelijkheden dienen zich aan!

Lentebloemen

Als er iets is dat in de lente massaal op de foto wordt gezet, zijn het de opkomende lentebloeiers. En dat is ook niet zo raar. Dit nieuw leven geeft fantastische beelden, zeker als je ze op macroniveau fotografeert.

Sneeuwklokjes, krokussen, narcissen, bloesem en tulpen zijn slechts een paar voorbeelden om naar op zoek te gaan. Je vind ze al snel bij mensen in de tuin of langs de wegen bij dorpjes en steden.

Achtergrond, compositie en belichting zijn drie belangrijke elementen waar je aan mag denken wanneer je mooie lentebloemen wilt fotograferen.

blank

Achtergrond

De achtergrond ten opzichte van het onderwerp wordt vaak vergeten, of niet aan gedacht. Dit terwijl het een belangrijke sfeerfactor is voor een foto. Een drukke achtergrond, of een achtergrond met opvallende voorwerpen kunnen de foto flink verstoren.

Wanneer je een onderwerp gaat fotograferen is het verstandig om eerst de achtergrond te controleren. Soms werkt het ook omgekeerd. Dan zie je een fijne achtergrond, waar je alleen nog een goed onderwerp bij uit hoeft te zoeken.

Hoe moet een achtergrond er dan uitzien? Wat je vooral wilt is dat de achtergrond de foto niet overheerst. Vaak zijn de betere achtergronden vrij donker, of bevatten ze kleur dat het onderwerp uit de foto laat spatten. Een witte achtergrond is meestal geen goed idee. Het trekt het oog vaak weg van het onderwerp.

Er zijn meerdere manieren om een achtergrond netjes te krijgen. Je kunt je compositie wijzigen. Of haal storende factoren weg (ruis, losse takjes en bladeren of afval kun je zelf weghalen en weggooien).

Waar je ook voor kunt kiezen is om de achtergrond onscherp (wazig) te maken. Dat wordt ook wel bokeh genoemd. Hiervoor moet je het diafragma ver open zetten (laag F getal). Met name macrolenzen zijn hier perfect voor. Maar ook een telelens dat lichtsterk is (minder dan f/4) kan voor een prima bokeh zorgen.

Lees ook: Bokeh fotografie

blank

Compositie

Kies je compositie zorgvuldig. Een losse bloem, of toch dat groepje bloemen fotograferen? Is de bloem intact? Zitten er geen scheurtjes in de blaadjes? Doe altijd even een check hoe je onderwerp eruit ziet. Vervolgens is het goed om te bepalen wat je absoluut scherp wilt hebben. Binnen een groepje bloemen kun je ook één bloem scherp op de foto zetten en de rest als achtergrond gebruiken.

Al mag de lente dan vrij licht zijn, een statief kan soms alsnog uitkomst bieden. Met name voor wanneer je macrofoto’s wilt maken van onderwerpen die laag bij de grond zitten. Op de grond kan het onderwerp, ook afhankelijk van de achtergrond, alsnog donker zijn. Een statief kan dan uitkomst bieden.

Normale statieven zijn meestal te hoog voor onderwerpen op de grond. Ik maak zelf gebruik van een zogenoemd macrostatief. De poten hiervan kunnen horizontaal gezet worden en het statief staat op die manier zeer laag op de grond.

Een afstandsbediening erbij maakt het natuurlijk helemaal af. De originele merk afstandsbedieningen zijn vaak wel prijzig. Ik maak zelf gebruik van de Caruba CML-L3 (Nikon). Deze kost nog geen 15 euro terwijl de merk versies vaak boven de 30 euro uitkomen.

blank

Belichting

Het kan lonen om bloemen te fotograferen bij een grijze dag. Het hoeft niet persé zonnig te zijn voor goed licht. Bij een bewolkte dag is het licht zachter en zijn details van de bloem beter zichtbaar. Ook de kleuren van bloemen steken feller af bij een bewolkte dag.

De lente is net als de herfst een perfect seizoen voor het gouden uurtje. Een uur na zonsopkomst en een uur voor zonsondergang is de kwaliteit van het licht subliem. In het begin van de lente staat de zon nog niet op zijn hoogst. Dit zorgt ervoor dat vooral s’ochtends en s’avonds het licht warm en zacht gekleurd is.

Dit kun je weer benutten door bijvoorbeeld het zonlicht als tegenlicht te gebruiken. Een bloem zou dan met een subtiele rand van licht getekend worden.

Belichting, compositie en achtergrond. Probeer ze te herinneren wanneer je op pad gaat, maar probeer ze vooral toe te passen.

blank

Insecten

Wanneer de lentebloeiers opkomen, zien we ook de insecten tevoorschijn komen. Hommels zien we veel bij zonlicht en ook de vlinders fladderen weer rond. Met name de citroenvlinders of kleine vosjes zijn er vaak als eerste bij. Zij ontwaken en komen vanuit beschutte plekjes waar ze hebben overwinterd.

Vlinders zijn vrij lastig om goed te fotograferen. Bewegingsonscherpte heb je al snel te pakken. Het beste zijn vlinders te fotograferen op wisselend bewolkte dagen. Op zulke dagen blijven ze langer zitten dan wanneer de zon volop schijnt.

blank

Vlugge japie

Ook hommels, bijtjes en andere vliegen zijn vlugge japies. Hoewel ik altijd wel op ‘vlinderjacht’ ben vind ik ook bijtjes en vliegen erg leuk om te fotograferen. En dan is het de kunst om ze al vliegend dichtbij een bloem te fotograferen.

“Het is wel een geduldig werkje .. “

Het beste kun je een aantal bloemen uitzoeken die relatief dicht bij elkaar staan, binnen enkele meters. Zet jezelf op een goede positie in ‘het veld’ en wacht tot er een gevleugelde langskomt. Daarna komt het neer op gevoel en een klein stukje geluk. Het is handig om een beetje ‘aan te voelen’ hoe een vlieg, bij of hommel zich beweegt. Waar verwacht je dat die naartoe zal vliegen? Dan komt het neer op een beetje geluk, blijft die lang genoeg vliegen of bij de bloem zweven?

blank

Welke instellingen?

Qua instellingen gebruik ik een relatief snelle sluitertijd. Ik zet het diafragma meestal helemaal open (klein F getal) en moet meestal ook het ISO een beetje omhoog schroeven vanwege een snelle sluitertijd.

Gebruik de burst modus voor het snel achterelkaar schieten van foto’s. Je wilt zoveel mogelijk foto’s schieten van een vliegend insect om de écht scherpe foto’s eruit te kunnen halen. Voor Nikon is er de Continuous Low en de Continuous High modus. De high modus gebruik ik voor de echte snelle jelles zoals een glasvleugelpijlstaart of kolibrie vlinders.

blank

Insectensoorten

Er zijn natuurlijk nog veel meer insectensoorten zoals juffers, libellen, sprinkhanen, kevers, lieveheersbeestjes en ga zo maar door. Ze zijn allemaal stuk voor stuk leuk om te fotograferen. Naast landschapsfotografie vind ik macrofotografie fantastisch. Door macrofoto’s van insecten te maken zie en leer je eigenlijk pas echt hoe prachtig complex ze kunnen zijn.

Het laatste wat ik kan zeggen over het fotograferen van insecten: probeer actie in je foto te krijgen. Kijk wat ze doen, insecten zijn namelijk altijd wel bezig met iets. De leukste insectenfoto’s zijn die waar een beetje actie in terug is te zien.

blank

Druppelfoto’s

Je kunt een druppel in een bakje vloeistof laten vallen en deze met een snelle sluitertijd fotograferen. Maar deze vorm van druppelfotografie bedoel ik niet. Ik heb het over de échte druppels die je in de natuur vindt. Ik heb het over een vroege ochtend met ochtenddauw.

Dauwdruppels

Als je er maar op let zul je overal kleine druppeltjes zien. En wanneer je met macrofotografie bezig bent kan dit een klein walhalla zijn. Druppels op blaadjes, takjes, veertjes of insecten zijn vrij goed te zien. Close-ups of macrofotografie geven foto’s vaak een magisch effect.

Dauwdruppels (of druppels in het algemeen) zijn doorzichtig. Hierdoor kun je fijn werken met verschillende achtergronden en reflecties. De achtergrond in de druppel zelf staat op zijn kop. Maak gebruik van een groot diafragma (laag F/getal) om op de druppel scherp te stellen en de achtergrond wazig te maken.

blank

Compositie

Probeer druppels zoveel mogelijk vanaf de zijkant te fotograferen. Als je het bovenaanzicht fotografeert zie je vaak slechts een beetje groen van het blad waar de druppel op ligt. Vanaf een zijaanzicht krijg je ook de bolling van een druppel in beeld. En je ziet hierdoor ook de achtergrond in de druppel (op zijn kop). Ook de vorm en het contrast wordt veel duidelijker wanneer je een zijaanzicht fotografeert.

blank

Dieren

Dieren zijn een dankbaar fotografie onderwerp. En met de lente zien we veel nieuw leven in de natuur: veulens, kalfjes, lammetjes, ganzen, zwanen, kuikens enzovoorts. Ook kikkers gaan weer op pad naar vijvers om eitjes te leggen.

Paddentrek

Grote groepen padden en kikkers gaan op zoek naar vijvers om eitjes te leggen. De temperatuur is overdag goed genoeg voor de padden. Wist je dat heikikkers blauw kleuren in deze periode? Hier heb ik zelf helaas (nog) geen foto’s van. Wel ga ik ernaar uit kijken.

Het is moeilijk te voorspellen wanneer de heikikker deze blauw-kleuring krijgt. Het duurt ook slechts een paar dagen. Wel is het zo dat als de temperatuur een opleving krijgt de kikkers sneller blauw kleuren. Wil je ook blauwe kikkers zien? Houd dan vooral de weersvoorspellingen in de gaten. Heikikkers vind je voornamelijk in zure heidevennen (Friesland: Delleboersterheide, Ketliker Skar, Diakonievene).

Vogels

Ook de vogels beginnen weer op te leven. De lente is voor de meeste soorten ook het paringsseizoen. Dat betekent dat vogels de mooiste kleuren verkrijgen. Bezoek eens een lokaal park in je omgeving. Misschien zwemmen daar wel jonge zwanen of eendjes rond. Vogels kun je in de lente het beste op de ochtend of in de namiddag fotograferen. Dan zijn ze op hun actiefst en zul je ze sneller ontdekken.

Lammetjes, kalfjes en veulens

Deze dieren vind je natuurlijk veelal in de weilanden of op dijken. Dit jong leven heeft een hoog ‘schattigheid’ gehalte en maakt het maken van lentefoto’s dan ook erg leuk. Je kunt natuurlijk ook een kinderboerderij bezoeken. Dat is niet alleen leuk voor kinderen, ook voor fotografen is het een leuk uitje in deze lenteperiode. Maar denk ook eens aan een bezoekje aan dierenparken of natuurparken in deze periode. Ook daar bruist het van het nieuw leven.

blank

Dieren fotograferen

Dieren in de natuur fotograferen doe je het beste met een telelens of zoomlens. Je kunt niet altijd dichtbij komen maar wilt ze vaak wel beeldvullend fotograferen. Ik gebruik zelf voor het fotograferen van dieren een Sigma 18-200mm lens. Maar ik merk dat ik soms meer millimeters nodig heb om bij bijvoorbeeld reeën of vogeltjes te komen. En ik denk erover om een zoomlens aan te schaffen van Sigma met minimaal 300 millimeter.

Het benaderen van dieren kun je het beste in een rustige zigzag beweging doen. Dat geeft het dier meer ‘vertrouwen’ dan wanneer je in een rechte lijn op ze afstapt. Kleine dieren geef je vanzelfsprekend genoeg ruimte zodat zij zich niet bedreigd zullen voelen.

blank

Tulpenvelden (bollenvelden)

Hollandser kan het niet. Onze bollen- en tulpenvelden zijn een bekend fenomeen over de hele wereld. Er is enorme handel met de Hollandse tulpen en ze worden massaal geëxporteerd naar heinde en ver. Maar waar vind je deze velden?

Leestip: Bloeiende tulpenvelden fotograferen

blank

De Bollenstreek

Deze tulpen- of bollenvelden vind je op diverse plekken in Nederland terug. De meest bekende is de Bollenstreek. De bollenstreek begint bij Leiden en loopt richting Haarlem. De velden zie je met name rondom Lisse, Hillegom en Noordwijkerhout. Hier vind je voornamelijk tulpen, maar ook andere bloemen zoals de narcissen en hyacinten.

De Noordoostpolder

In het noorden van Flevoland rondom Emmeloord vind je ruim 2000 hectare aan tulpenvelden. Hier zijn ook de meeste tulpenboerderijen gevestigd. In het begin van april tot medio mei is er een speciale route met bewegwijzering. Deze kun je met de auto of op de fiets volgen. Het schijnt dat dit volgens National Geographic een van de mooiste autoroutes ter wereld is!

blank

Kop van Noord-Holland en West-Friesland

Ter hoogte van Schagen en Medemblik, ligt in de Kop van Noord-Holland het grootste aaneengesloten bloembollen gebied van Nederland. Het duingebied hier biedt de perfecte grond voor bollen om op te groeien.

In deze regio’s zijn meerdere wandel- en fietsroutes te vinden langs de velden. Het centrum van deze bloemenregio ligt bij Breezand, tussen Anna Paulowna en Julianadorp in, welke doorloopt tussen Julianadorp en Den Helder.

Zeeuws-Vlaanderen

Dan hebben we nog Zeeland met zijn mooie tulpenvelden. Vooral in Zeeuws-Vlaanderen rondom de gemeenten Terneuzen en Hulst vind je deze velden terug, rondom de plaatsen Graauw, Lamswaarde, en Absdale kun je al wandelend of fietsend de tulpen opzoeken.

blank

Keukenhof

De Keukenhof is wereldwijd bekend en trekt jaarlijks duizenden bezoekers van over de hele wereld. De keukenhof ligt in Lisse en hier kun je miljoenen tulpen en andere bloemsoorten bekijken. Ieder jaar wordt de Keukenhof volgens een thema aangelegd en zijn er shows en tentoonstellingen te zien in de paviljoenen.

Tulpen- en bollenvelden fotograferen

Tulpen staan in rijen van ongeveer een meter breed naast elkaar. Hierdoor lopen er veel lijnen door de velden die je heel goed kunt gebruiken. Terwijl je de horizon goed recht houdt zoek je de symmetrie in het lijnenspel op. Of fotografeer de lijnen vanuit een hoek opdat ze naar het midden verlopen.

Een rechte horizon is altijd maar zeker hier van belang. De meeste camera’s (ook telefoons) kun je instellen met een hulpraster.

Met een groothoeklens kun je goed laten zien hoe uitgestrekt deze velden wel niet kunnen zijn. Of voor een grappig effect fotografeer je tulpen (of één tulp) met een groothoek vanaf de grond. Dit geeft de foto een extreem perspectief.

Maak een close-up foto met behulp van een telelens. Door ver in te zoomen krijg je de tulp vol in beeld. Door het brandpuntsafstand wordt er een klein gedeelte scherp en de achtergrond wordt hierdoor onscherp (het zogenoemd bokeh effect).

Let op afwijkende tulpen in de velden die bijvoorbeeld een andere kleur hebben. Of probeer de vogeltjes te spotten die ook wel eens op de tulpen willen zitten.

Mijn favoriete vorm van fotografie, macrofotografie, is ook zeer toepasselijk voor het maken van tulpenfoto’s. Je legt hiermee prachtige details vast: fijne lijnen, meeldraden en het stampertje zien er erg gaaf uit in het groot.

Kies ook het moment dat je tulpenvelden gaat fotograferen zorgvuldig uit. Zoals je uit dit artikel weet heeft de lente perfect licht een uur na zonsopkomst en een uur voor zonsondergang.

blank

Blijf aan de rand

Het wordt nog wel eens vergeten dat deze velden van eigenaren zijn die hiermee de kost moeten verdienen. En al mag je op veel plekken behoorlijk dichtbij de velden komen, toch weten sommige mensen zich niet te bedwingen en gaan er ongevraagd tussen banjeren. Hoe gaaf het ook mag lijken, doe dat gewoon niet.

Mistige landschappen

Met de lente heb je ook grote kans op mist en nevel in de ochtenden. Door de zonnige dagen en koele nachten wordt er mist en nevel gevormd. Dit in combinatie met zonlicht bij zonsopkomst zijn perfecte omstandigheden voor landschapsfotografen.

Mist geeft een groots en mysterieus effect aan foto’s. Om dit goed in beeld te krijgen fotografeer je met een grote scherptediepte. Zo krijg je het gehele landschap scherp op de foto. Denk hierbij aan diafragma instellingen tussen de F/11 en F/16. Houd je ISO zo laag als mogelijk om ruis te beperken. Maar houd ook rekening met de weersinvloeden. Een zucht wind geeft kans op trillingen, ook vanaf een statief. Of net te weinig licht kan je doen besluiten toch het ISO omhoog te schroeven.

Zoek vooraf uit waar je eventuele mistfoto’s zou willen maken. Houd de weersvoorspellingen in de gaten voor de ideale omstandigheden en bereid je voor op een goede fotosessie in de mist.

blank
Bloemen & planten

Bloemen en planten zijn erg populair om te fotograferen. Ze zijn er dan ook in ontelbaar veel soorten en formaten. Bekijk de bloemen en planten fotocollectie.