Een kolibrievlinder fotograferen is nog niet zo eenvoudig als het klinkt. Anders dan bij het fotograferen van vliegende vlinders zijn kolibrievlinders niet eenvoudig te vinden. Dit terwijl ze wel degelijk voorkomen in onze regio’s. De kolibrievlinder is een dagactieve nachtvlinder.

In het voorjaar komen ze vanuit zuid Europa om zich hier voort te planten. Rond augustus vliegen de kleine kolibrievlinders uit en zijn dan tot medio september te vinden. Soms blijven ze in de winter hier, maar overleven het dan niet vaak.

Kolibrievlinder in vlucht aan vlinderstruik

Vliegend uit een bloem drinken

Net als de kolibrie vogel gaat de vlindersoort niet zitten. Ze blijven continu met snelle vleugelslagen in de lucht. Ook het nectar uit een bloem drinken doen ze al vliegend. Dit maakt het fotograferen van de kolibrievlinder nog weer net iets lastiger dan een vlinder die op de bloem zit te drinken.

Waar zijn kolibrievlinders te vinden?

Een kolibrievlinder vinden is zoals eerder gezegd niet zo eenvoudig. Je moet het vaak net treffen. Je kunt jezelf wel in de ideale situatie plaatsen voor het spotten van de vlinders. Een kolibrievlinder vind je net zo goed in de tuin als op straat in de stad. Waar ze gek op zijn is natuurlijk nectar dat hard nodig is omdat ze continu vliegen.

Wat je zoekt zijn de planten waar ze op af komen, zoals een vlinderstruik of lavendel, ijzerhard, rode spoorbloem, slangenkruid, kamperfoelie of zeepkruid. Die planten in een omgeving met water vergroot je kansen.

Maar je kunt ze ook naar je eigen tuin lokken. Probeer eens een vlinderstruik zoals de purple emperor. Het zijn daarnaast ook mooie planten. Je kunt ook een mooie bak gebruiken met een van de genoemde planten. Ook handig voor op het balkon bij een appartement of flat.

Kolibrievlinder fotograferen
Kolibrievlinders fotograferen
Kolibrievlinder fotograferen
Kolibrievlinder fotograferen

Kolibrievlinder gespot? Tijd voor foto’s

Kolibrievlinders zitten niet lang stil en racen continu door de lucht. Wat je wilt ervaren is wat een kolibrievlinder precies doet. Ze schieten letterlijk van de ene naar de andere bloem en dan blijven ze net lang genoeg ‘hangen’ om een mooie foto te maken. Het is goed om een beetje te kunnen voorspellen waar ze naartoe gaan en wat ze doen.

Ik fotografeer graag met mijn Sigma 105mm macrolens. Hiermee kun je macrofotografie uitoefenen zonder dat je té dicht op het onderwerp hoeft te zitten. Dat is ideaal voor de wat schuwere vlinders en insecten. Met een snelle camera processor fotografeer ik de kolibrievlinder op burst modus. Lees hieronder meer over welke instellingen ik ongeveer gebruik.

Kolibrievlinder fotograferen
Kolibrievlinder fotograferen
Kolibrievlinder fotograferen

Snelle sluitertijden en focus

Een hoge sluitersnelheid, zoals 1/1000 seconde of sneller, bevriest deze bewegingen en zorgt voor scherpe, gedetailleerde beelden. Daarnaast is het cruciaal om de autofocus op de vlinder te houden. Kies voor continue autofocus om de vlinder scherp te houden terwijl hij beweegt.

Voor de beste resultaten is het aan te raden om de camera in de modus voor bewegingsscherpte of sluitertijdvoorkeuze te zetten. Dit stelt je in staat om de sluitertijd handmatig in te stellen terwijl de camera automatisch de diafragma en ISO-waarden aanpast voor een optimale belichting.

Macro fotografie - Kolibrievlinder

Burst mode en continu schieten

De burst mode is een krachtige tool om bewegende onderwerpen vast te leggen. Met burst mode kun je een reeks foto’s in snel tempo achter elkaar nemen met slechts één druk op de knop. Dit geeft de mogelijkheid om de kolibrievlinder op verschillende momenten met zijn snelle beweging vast te leggen.

Burst mode stelt je in staat om de levendigheid en dynamiek van deze fascinerende vlinders op een unieke manier vast te leggen.

Natuurfotografie met kolibrievlinders

Een kolibrievlinder kom je niet iedere dag tegen. Ondanks dat ze regelmatig in tuinen en bij planten zijn te spotten, moet je toch ook geluk hebben. Maar zie je er dan toch eindelijk een rondvliegen? Dan is het zeker de moeite waard om je camera gereed te hebben en de juiste instellingen weet te vinden.

Een snelle sluitertijd is verreweg het belangrijkste. Kolibrievlinders zijn ontzettend snel en continu aan het vliegen. Sluitertijd rond de 1/1000ste of hoger en zo nodig het ISO omhoog zetten. Of zet het ISO op automatisch met eventueel een maximum ingesteld. Succes met het fotograferen van kolibrievlinders!