Ruis verwijderen met Lightroom details paneel
Adobe Lightroom Classic is een populaire software voor het beheren en bewerken van foto’s. Een van de belangrijkste tabbladen in Lightroom Classic is het Ontwikkelen tabblad, waar je verschillende regelaars en gereedschappen vindt om je afbeeldingen te verbeteren.
Het Details paneel bevat regelaars voor het verbeteren van de scherpte, het verminderen van ruis en het aanpassen van contrast en kleurtinten. Door deze regelaars op de juiste manier te gebruiken, kun je foto’s nog meer tot leven brengen en ze er professioneler uit laten zien.

Hierboven zie je een duidelijk voorbeeld van een foto met relatief veel ruis. Op deze foto zijn nog geen bewerkingen vanuit het Details-paneel toegepast.
Details-paneel regelaars
In het Details paneel zitten verschillende regelaars waarmee je deze facetten kunt bewerken. Maar hoe gebruik je het paneel en welke instellingen gebruik je?
- Scherpte:
Deze regelaar bepaalt hoeveel scherpte er wordt toegepast op je foto. Een hogere waarde zal ervoor zorgen dat de randen in je foto’s scherper worden, maar kan er ook voor zorgen dat er meer ruis in je foto’s komt. - Details:
Met deze regelaar kun je de textuur van je foto’s verbeteren. Het verhogen van de waarde zal meer details in je foto’s naar voren brengen, terwijl een lagere waarde ervoor zal zorgen dat minder details worden weergegeven. - Maskering:
Deze regelaar is handig als je alleen bepaalde delen van je foto wilt verscherpen. Als je deze regelaar gebruikt en vervolgens op de “Alt” toets drukt terwijl je de regelaar aanpast, kun je zien welke delen van de foto scherper worden gemaakt. - Luminantie ruis:
Hiermee kun je ruis verminderen in de heldere delen van je foto. - Kleurruis:
Deze regelaar is vergelijkbaar met de Luminantie ruis-regelaar, maar is bedoeld om ruis te verminderen in de kleurrijke delen van je foto. - Contrast:
Dit is geen regelaar binnen het Details-paneel, maar wordt wel vaak gebruikt in combinatie met de andere regelaars om de algehele uitstraling van de foto te verbeteren. Het verhogen van het contrast kan bijvoorbeeld helpen om de textuur in je foto’s meer naar voren te laten komen.

Hierboven zie je dezelfde foto als eerder in dit artikel. Nu is deze verbeterd via het Details-paneel. Valt het je op dat de ruis die je eerder zag aanzienlijk is afgenomen?
Wees zuinig en voorkom overcompensatie
Er zijn enkele regels die je als uitgangspunt aan kunt houden bij het gebruik van de regelaars in het Details-paneel van Adobe Lightroom Classic.
- Wees voorzichtig met het verhogen van de Scherpte-regelaar. Als je deze regelaar te hoog zet, kan dit leiden tot onnatuurlijke of ongewenste resultaten, zoals randen die te sterk worden benadrukt of ruis die te veel naar voren komt. Probeer altijd de scherpte te verhogen tot een niveau waarop je foto er natuurlijk en aangenaam uitziet.
- Pas de Details-regelaar met mate toe. Het is verleidelijk om deze regelaar te verhogen om meer textuur in je foto’s te krijgen, maar te veel kan leiden tot onnatuurlijke of korrelige resultaten. Het is beter om de Details-regelaar langzaam te verhogen en te stoppen bij het punt waarop de textuur van je foto er natuurlijk uitziet.
- Gebruik de Maskering-regelaar om alleen bepaalde delen van je foto te verscherpen. Als je de Maskering-regelaar gebruikt en de optie “Alt” ingedrukt houdt terwijl je de regelaar aanpast, wordt een masker weergegeven dat aangeeft welke delen van de foto worden verscherpt. Gebruik dit masker om te bepalen welke delen van je foto je wilt verscherpen en welke delen niet.
- Pas de Luminantie- en Kleurruis-regelaars met mate toe. Te veel vermindering van ruis kan leiden tot verlies van detail en scherpte in je foto’s. Probeer deze regelaars dus met mate te gebruiken, totdat je foto er natuurlijk en aangenaam uitziet.
- Gebruik het Contrast-paneel om de algehele uitstraling van je foto te verbeteren. Het Contrast-paneel kan worden gebruikt om de helderheid, het contrast en de kleurverzadiging van je foto’s te verbeteren. Probeer dit paneel met mate te gebruiken om subtiele verbeteringen aan te brengen in de algehele uitstraling van je foto’s.
Het is belangrijk om te onthouden dat elke foto anders is en dat je misschien moet experimenteren met de verschillende regelaars in het Details-paneel om de gewenste resultaten te bereiken. Bovenstaande regels kunnen echter als uitgangspunt dienen om de regelaars in het Details-paneel effectief en verstandig te gebruiken.

Regel of richtlijn?
Het is niet noodzakelijk om het getal van ‘verscherpen – hoeveel’ en ‘ruisreductie – luminantie’ samen op 100 te houden in Lightroom Classic. Het is meer een algemene richtlijn dan een strikte regel.
De reden waarom sommige mensen deze richtlijn volgen, is om te voorkomen dat ze te veel verscherping of ruisreductie toepassen. Door de twee regelaars samen op 100 te houden, dwingt het je om een
Echter, als je merkt dat het beeld er beter uitziet met een andere verdeling dan 50-50, dan is dat prima. Het belangrijkste is dat je het beeld beoordeelt op zijn eigen verdiensten en de instellingen aanpast om het gewenste resultaat te krijgen, ongeacht of de som van de twee getallen 100 is of niet.
Dus, hoewel het goed is om deze richtlijn in gedachten te houden, moet je niet te veel vasthouden aan regels en in plaats daarvan experimenteren met de instellingen om het gewenste resultaat te bereiken.
Albert Foekema / @ByFoekema
Albert Foekema is eigenaar van @ByFoekema. Hij is natuurfotograaf en marketeer van beroep. Hier lees je zijn interieur en fotografie artikelen, maar je kunt ook zijn werk bekijken en bestellen als muurdecoratie. Heb je vragen of opmerkingen? Stel ze gerust.