De zomer is een fijn seizoen voor het maken van mooie foto’s. In de lente fotograferen we alles dat begint te groeien; In de zomermaanden fotograferen we dat wat er achteraan komt.

Fijne gouden uurtjes, dieren in de weilanden, bloeiende bomen, bloemen en planten en veel actieve insecten.

Fotograferen in een hittegolf

De aarde warmt op en we merken dat de zomermaanden steeds heter worden. We krijgen vaker en langer te maken met extremere hoge temperaturen. Dit heeft ook zijn weerslag op het maken van foto’s. Want met dergelijke hitte is het niet alleen lastig om je hoofd, maar ook je camera koel te houden.

blank

Bescherm jezelf

Dicht bij huis fotograferen of een dagje erop uit in de natuur. Tijdens een hittegolf maakt dat een wereld van verschil. Als je erop uitgaat is het handig om genoeg drinken mee te nemen, zonnebrand en misschien extra kleding zoals een pet en een lichte shirt met lange mouwen. Het klinkt misschien simpel, maar wordt al snel vergeten. Zorg dat je een handige fototas bij je hebt waar je voldoende in mee kunt nemen. Bij voorkeur een licht gekleurde tas, al zijn deze schaars.

blank

Bescherm je apparatuur

Mensen kunnen flink last hebben van extreme hete temperaturen. Maar ook fotocamera’s hebben er last van. Wanneer je camera te heet wordt zal deze trager gaan reageren. Het LCD scherm kan slechter functioneren en ook de accu kan door hitte slechter presteren.

Het kan allemaal, maar het hoeft niet te gebeuren. Maar als het gebeurt tijdens een dagje uit is dat wel bijzonder vervelend. Houd je camera daarom uit de zon als het kan. Stop het in je tas als je stukken aan het wandelen bent. Laat je camera in ieder geval niet in de auto liggen, want een auto wordt zo heet als een oven in de zon. Een extra accu kan de overweging waard zijn als je veel op pad bent tijdens hete dagen.

Condens op je lens

Ook in de zomermaanden kun je last van condens krijgen. Stel je rijd naar je bestemming in een met airco gekoelde auto. Eenmaal op je bestemming aangekomen stap je de auto uit en pak je al snel de camera erbij. Condensvorming ligt al op de loer. Condens op je lens is niet goed, de beelden worden er niet mooier van. Maar als het condens de binnenkant van je camera bereikt heb je kans op beschadigingen. Eenmaal zover gekomen is het einde oefening.

Zodra je op jouw bestemming bent aangekomen is het verstandig om de camera even te ‘laten wennen’ aan de warmte. Laat het in je tas zitten en ga eerst alvast een stukje wandelen. De camera kun je er later nog wel bijpakken.

Strand en zand

Als je bestemming het strand is dan heb je automatisch ook met zand te maken. Zand en camera apparatuur gaan slecht samen. Je kunt in ieder geval vrij eenvoudig je lens beschermen. Het zand wil nog wel eens schuren en kleine krasjes zijn al snel aanwezig op een lens. Door gebruik te maken van een UV filter heb je de lens in ieder geval gevrijwaard van zand.

Statieven kunnen ook last van zand hebben. Wanneer je de pootjes weer inschuift kan er zand blijven steken wat de soepelheid van je statief aantast. Spoel of wrijf de pootjes eerst schoon van het zand en schuif pas daarna de pootjes in.

blank

Fotograferen met hard licht

In de zomerperiode hebben we te maken met veel en hard zonlicht. Diepe schaduwen en een hoog contrast kan het maken van foto’s lastig maken. Je kunt wachten tot de zon gaat zakken waarmee het licht zwakker wordt, maar dat is lang niet altijd een handige optie. In de volgende onderwerpen zijn tips uitgeschreven voor het maken van foto’s met hard licht.

Polarisatiefilter

Een polarisatiefilter is welbekend bij fotografen. Het heeft de unieke eigenschap dat het licht doorlaat met een specifieke richting. Het resultaat hiervan is dat, wanneer je dit filter in een specifieke richting draait, de kleuren feller worden. Het contrast in de lucht wordt verhoogd en hiermee blauwer, wolken worden witter.

Het filter kan op de lens worden geschroefd en daarna kun je aan het filter draaien. Het licht is vervolgens afhankelijk van hoe je het filter draait. De beste stand van het filter bepaal je vervolgens door zelf door de lens te kijken en net zolang te draaien tot het verschil duidelijk wordt.

Er zijn complete (technische) artikelen gewijd aan polarisatiefilters. Daar ga ik in dit zomerartikel niet verder op in. Wel wil ik je de bijkomende voordelen vertellen dat je met een polarisatiefilter hebt ten opzichte van hard licht.

Dé hoofdreden voor het gebruik van een polarisatiefilter is het wegfilteren van reflecties die je niet in een foto wilt hebben. Denk aan reflecties van wateroppervlakten, natte grasvelden maar ook reflecties van ramen kun je sterk verminderen.

Maar een polarisatiefilter versterkt dus ook kleuren. Doordat gereflecteerd licht van oppervlakten weggefilterd wordt blijven de kleuren sterker overeind staan. Natuurlijk groen wordt groener, luchten blauwer en wolken witter.

Een goede polarisatiefilter kost wel het een en ander. Laat je goed informeren bij een camerazaak over welk filter het beste bij jou past. Let erop dat je het juiste filtermaat kiest dat ook op je lens past.

blank

Zonnekap

Een geschikte zonnekap heb of krijg je bij praktisch iedere lens. Ik fotografeer eigenlijk altijd in alle seizoenen met een zonnekap op de lens. Maar zeker in de zomer met veel en hard licht is een zonnekap onontbeerlijk.

Donkere schaduw

Wanneer de zon hoog aan de hemel staat en er grote donker en licht verschillen zijn, heb je te maken met hard licht. Maar waar hard licht is, moet ook schaduw zijn. En al kun je snel denken dat het te donker is in de schaduw, ook daar is zeker nog sprake van zonlicht. Dat komt doordat zonlicht door de omgeving wordt weerkaatst en op die manier ook op plekjes komt waar schaduw aanwezig is.

De hemel is een gigantische lichtbron dat het licht in alle richtingen gooit. Het is alleen wat minder intensief dan wanneer je direct zonlicht hebt. Je kunt met hard licht dus ook prima in de schaduwen fotograferen.

Hard licht reflecteren

Wat je kunt doen bij hard licht is deze reflecteren. Met een wit doek kun je bijvoorbeeld zonlicht terug laten kaatsen dat anders op je onderwerp zou vallen. Het doek plaats je natuurlijk wel zodanig dat deze niet op de foto komt.

Er zijn ook verschillende reflectoren die je kunt kopen: zilver- en goudkleurige, maar ook witte reflectoren. Bij veel zonlicht kun je het beste voor een wit reflectiescherm gaan. De zilver- en goudkleurige versie weerkaatsen namelijk teveel licht en dat zou de foto ook geen goed doen.

Heb je toevallig een witte muur in de omgeving waar je foto’s maakt? Maak er gebruik van bij hard licht. Een witte muur kan ook als reflector dienen als je tussen de muur en de persoon gaat staan die je wilt fotograferen. De zon staat als het goed is achter de persoon die je wilt fotograferen. Het licht wordt vervolgens door de witte muur naar de persoon toe weerkaatst.

Het uurtje van goud

Zonsopkomst of ondergang, het maakt nogal wat uit wat hard licht betreft. Door juist wat vroeger in de ochtend op pad te gaan ontwijk je niet alleen de échte hitte, ook heb je gelijk met zachter licht te maken. Datzelfde geldt natuurlijk voor wanneer je later op de dag gaat fotograferen. Bij hittegolven is het dan ook verstandiger om een hete middagzon te mijden.

En een absolute reden om toch vroeg of later op pad te gaan is het gouden uurtje. Het gouden uurtje is zeer bekend onder fotografen. Tijdens het gouden uurtje is het licht namelijk bijzonder mooi en dat geeft weer veel sfeer mee aan de foto’s.

Het gouden uurtje is het uur nadat de zon is opgekomen en het uur voordat de zon weer ondergaat. Eigenlijk zijn het dus twee uurtjes per dag met bijzonder fijn licht. De exacte tijden van deze uurtjes wisselen, afhankelijk van het seizoen en het weer van die dag. Er zijn websites te vinden waar de gouden uurtjes worden berekend.

Zodra de zonsopkomst bezig is komt de zon steeds hoger aan de hemel te staan. Rond het middaguur staat de zon ongeveer op zijn hoogst, het zonlicht legt op dat moment de kortste route af door de atmosfeer. Schaduwen worden kort en dat zorgt voor een scherp contrast tussen plekken die in de zon of juist in de schaduw liggen. En dan heb je dus met hard licht te maken waar ik eerder over schreef.

In tegenstelling tot de middag moet de zon bij opkomst of voor ondergang, een veel grotere afstand afleggen door de atmosfeer. Het licht komt dan veel meer deeltjes tegen dat voor verstrooiing van het licht zorgt. En precies dat geeft warmere kleuren en een gloed van licht met veel sfeer.

blank

Zwart wit omzetting

En in sommige gevallen is het gewoon niet te doen en krijg je foto’s met een te sterk contrast en een te hard licht. Zonde zou je denken, ze belanden al snel in de prullenbak. Maar dat hoeft nu ook weer niet. Je kunt namelijk ook wat anders proberen.

Haal deze foto’s eens door een fotobewerking programma en zet ze om naar zwart-wit. Het harde licht kan in een mooie zwart-wit omzetting er soms juist nog krachtiger uitkomen dan je zou verwachten.

Uitgebeten luchten en dichtgelopen schaduwen zien er in kleur vaak niet zo mooi uit. Door ze om te zetten naar zwart wit kun je een dramatisch effect krijgen dat een foto meer recht kan doen dan wanneer je deze in kleur laat.

Zomerse fotografie onderwerpen

In de zomer zijn er steevast een aantal populaire onderwerpen om te fotograferen. Enkele van deze momenten en onderwerpen die in de zomermaanden voorbijkomen zijn in dit stuk uitgeschreven.

Paarse heides fotograferen

Wellicht is dit een van de meest bekende fotografie fenomenen tijdens de zomer. De heide is een prachtige plek om tijdens de zomer te fotograferen. En al helemaal wanneer de heides in bloei staan. De heide bloeit ongeveer van augustus tot september. Deze periode wil nog wel eens verschillen en is ook afhankelijk van het weer.

Maar als de heides paars gaan kleuren dan weten we hoever het is. De heide komt in bloei en daar wordt ieder jaar volop foto’s van gemaakt. En dat is ook niet zo gek als je weet hoe de heide er dan uitziet. De paarse heidevelden geven een zowaar magisch effect.

Houd je ook rekening met het gouden uurtje? Dan heb je met bloeiende heide pas écht een magisch spektakel.

De Posbank bij Rheden is waarschijnlijk een van de meest bekende plekjes voor het fotograferen van heide. Dit gebied heeft heuveltjes waar nog wel eens mist wil blijven hangen op de vroege ochtend. Dat tezamen met het gouden uurtje geeft bijzondere beelden.

Maar woon je net zoals ik verder weg van dit gebied? Kijk dan eens of er heide dichter in de buurt is te vinden. Ik woon in Friesland en heb in mijn directe omgeving ook enkele natuurplekken waar ik veel heide kan fotograferen. Het Ketliker Skar, Kiekenberg en de Delleboersterheide zijn er een paar van.

blank

Strandfoto’s maken

Ben je van plan om mooie strandfoto’s te gaan maken? Dan kan het goed zijn om je van te voren te bedenken wát je op de foto wilt zetten. Is het de watersport dat je wilt fotograferen zoals windsurfers of kites? Of wil je juist helemaal geen mensen in beeld? Afhankelijk van wat je wilt, kun je er het meest geschikt stukje strand voor uitzoeken.

Niet alleen de mensen, maar ook de verschillende objecten en elementen kunnen leuke foto onderwerpen zijn. Misschien ligt er aangespoeld materiaal op het strand of vind je mooie schelpen.

blank

Petten aan zee – Strand en zee

Om de 10 in een dozijn strandfoto’s te vermijden zou je aan compositie kunnen denken. Ga eens wat lager bij de grond fotograferen. Zet de zee vaag in de achtergrond, of gebruik de lijnen van de zee om het oog naar een onderwerp te laten trekken. Varieer met de verdeling van lucht, water en strand in de foto. Ook voorbij vliegende vogels zoals meeuwen geven strandfoto’s een leuk extra detail.

Maar ook voor het maken van macrofoto’s is het strand een onuitputtelijke bron van foto onderwerpen. Kleine krabbetjes, bijzondere schelpjes, schuimkragen van de zee, noem het maar op.

Had je naar het strand willen gaan om foto’s te maken, maar het regent? Of het waait hard? Geen redenen om niet te gaan, dit zijn juist mooie weersomstandigheden om eens totaal andere strandfoto’s te maken dan de standaard ‘kiekjes’.

Stadsfotografie

Ook is een dorp of stad erg interessant én leuk om tijdens de zomer te fotograferen. En wanneer je op een nieuwe plek komt en je hebt de camera mee, kijk je vaak ook anders naar je omgeving. Mijn ervaring is dat je een stad of dorp al fotograferend soms beter leert kennen dan wanneer je hier ‘gewoon’ doorheen wandelt.

blank

Portretfoto

Maar wát fotografeer je dan van een dorp of stad? Nou ja, dat kan natuurlijk van alles zijn. Vind je architectuur leuk dan fotografeer je fotogenieke huizen of gebouwen. Of probeer typische straatjes te vinden. Maar in de stad kun je ook mooie portretfoto’s maken.

Het maken van foto’s in een dorp of stad kan dan ook enorm divers zijn.

blank
Curaçao

Zomers is het altijd in Curaçao. In 2021 hebben Curaçao bezocht en heb ik er veel foto’s kunnen maken. Bekijk ze in de fotocollectie.