Ben je op zoek naar inspiratie voor iets aparts aan de muur? Maak ook een inspirerende omgeving van je huis dat jouw persoonlijkheid uitstraalt. In dit artikel ‘iets aparts aan de muur’ lees je alles over de vele mogelijkheden van kleuren, materialen en decoraties voor het inrichten van het interieur.

Aparte muurdecoratie voor in huis

Een echt fijn interieur brengt jouw persoonlijkheid tot de verbeelding. Deze ideeën maken je huis mooier en interessanter, van het maken van een mooie omgeving tot het inspireren van je verbeelding in de slaapkamer. Laten we kijken hoe we iets aparts aan de muur kunnen realiseren om een originele indruk achter te laten.

Toekan portretfoto

1. Iets origineels aan de muur met muurdecoratie

Mooie muurdecoratie is meer dan alleen een toevoeging aan de muur. Het geeft verschillende voordelen die een leefruimte kunnen verbeteren en meer van jouw persoonlijkheid uitstralen. Door de vele materialen kun je inrichtingen op veel manieren karakter en persoonlijkheid geven. Muurdecoratie stelt je in staat om een eigen stijl, smaak en je interesses te uiten. Of het nu gaat om kunstwerken, foto’s of andere decoratieve elementen.

iets aparts aan de muur - sierlijst modern wit kantoor
Iets aparts aan de muur - Kinderkamer textielposter
iets aparts aan de muur - sierlijst kunstwerk

Sorteer zorgvuldig het beeldmateriaal en laat dit op hoge kwaliteit afdrukken. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om muurdecoratie in jouw interieur in te passen. Denk aan materialen als prachtig plexiglas voor luxe uitstraling, of een mooie print op dibond aluminium wat stoer en modern overkomt. Met krachtige kleuren en een scherpe print komt de essentie van het beeld regelrecht de ruimte in.

Dit zorgt niet alleen voor een visueel aantrekkelijke muur, maar brengt ook rust. Met muurdecoratie kun je zeker iets aparts aan de muur realiseren. Wist je dat je originele natuurfotografie als muurdecoratie kunt bestellen?

2. Een apart effect met een betonlook muur

Een subtiel en toch opvallend effect aan je muren toevoegen kan op verschillende manieren. Betonlook is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar het is een verrassend veelzijdig materiaal dat hier uitermate geschikt voor is.

Met een matte afwerking creëert betonlook een apart textuur die diepte en karakter aan een ruimte geeft. De verschillende grijstinten en toepassingen van betonlook bieden eindeloze mogelijkheden om een unieke sfeer te creëren die past bij verschillende interieur stijlen.

iets aparts aan de muur - betonmuur tafel
iets aparts aan de muur - betonmuur look
iets aparts aan de muur - betonmuur decoratie

Of je nu gaat voor een rustgevend palet van zachte grijstinten, een levendig spel met pasteltinten, of zelfs een gedurfde keuze voor diepe kleuren, betonlook biedt de flexibiliteit om de sfeer van de ruimte volledig te transformeren.

Door te kiezen voor betonlook voeg je niet alleen een visuele diepte toe aan de muur, maar creëer je ook een tastbaar element dat de ruimte tot leven brengt. Het is een aparte techniek om een unieke uitstraling aan je interieur te geven.

3. Stijlvolle (sier)lijsten aan de muur

Stijlvolle sierlijsten of lijsten vormen de perfecte omlijsting voor fotografie en kunstwerken. De frames zijn er in ontelbaar veel varianten. Van elegante houten lijsten tot moderne metalen omlijstingen. Je kunt sierlijsten vinden bij gespecialiseerde kunst- en lijstenwinkels wanneer je een exclusieve lijst wilt. Maar je vindt ze ook in verschillende winkels zoals een Ikea, Xenos of zelfs de Action.

iets aparts aan de muur - sierlijst lijstjes
iets aparts aan de muur - sierlijst spiegel
iets aparts aan de muur - sierlijst kunstwerk

Kies een lijst dat zowel de stijl van het beeld aanvult als past bij het algehele interieur. Lijsten kunnen een apart kunstwerk op subtiele wijze benadrukken of juist een krachtig statement maken. Ze zijn beschikbaar in verschillende maten en afwerkingen, zodat je altijd een passende lijst vindt voor jouw kunstwerk. Let erop dat de afmetingen van de lijst overeenkomen met de afmetingen van het kunstwerk voor een perfecte pasvorm.

4. Decoratieve wandplanken voor een aparte muur

Wandplanken zijn veelzijdige meubelstukken die zowel functionele als esthetische doelen dienen. Ze bieden niet alleen extra opbergruimte, maar kunnen ook dienen als een decoratief element dat de stijl en uitstraling van een ruimte bepaalt.

Bij het kiezen van iets aparts aan de muur, zoals wandplanken, is het belangrijk om rekening te houden met de algehele inrichting en stijl van de ruimte. Zwevende planken, bijvoorbeeld, hebben een strak en modern uiterlijk, terwijl houten planken met zichtbare beugels een meer rustigere uitstraling kunnen hebben. Het is ook mogelijk om verschillende materialen te combineren, zoals hout en metaal, voor een stoer en modern effect.

iets aparts aan de muur - wandplanken blokken
iets aparts aan de muur - wandplanken plant
iets aparts aan de muur - wandplanken kamer

Wandplanken kunnen in vrijwel elke kamer worden toegepast. In de woonkamer kunnen ze dienen als een plek om boeken en decoratieve items neer te zetten. In de slaapkamer kunnen ze worden gebruikt voor het organiseren van persoonlijke items. Ook in de keuken kunnen wandplanken worden gebruikt om kruiden op te bergen of andere zaken neer te zetten.

Wandplanken zijn altijd een waardevolle toevoeging aan het interieur. Omdat ze niet alleen functionele opbergruimte bieden, maar ook een aparte kans bieden om creatief te zijn met de inrichting van de ruimte. Door zorgvuldig de juiste planken te kiezen en de items erop te plaatsen, kun je een ruimte creëren die zowel praktisch als visueel aantrekkelijk is.

5. Aparte muurdecoratie voor de woonkamer

Bij het kiezen van originele muurdecoratie voor de woonkamer is het belangrijk om rekening te houden met verschillende aspecten. Denk aan de kleuren in de ruimte. Kies fotowerken die *complementair zijn aan de bestaande kleuren, zodat er een harmonieus geheel ontstaat. Bijvoorbeeld, als de woonkamer een rustgevend palet van zachte grijstinten heeft, kunnen aparte kunstwerken met subtiele blauwe accenten een prachtige aanvulling vormen.

De stijl van de muurdecoratie moet in lijn zijn met de algehele uitstraling van de ruimte. In een modern interieur zie je vaak strakke lijnen en abstracte composities, terwijl een meer traditionele inrichting misschien beter samengaat met klassieke schilderijen of ingelijste foto’s.

iets aparts aan de muur - woonkamer kerst
iets aparts aan de muur - woonkamer fotolijst
iets aparts aan de muur - woonkamer spiegel

Het formaat van aparte muurdecoratie is natuurlijk ook van belang. Met een echt grootformaat decoratie kan een echt statement gemaakt worden en dienen als blikvanger. Terwijl kleinere stukken juist subtielere accenten kunnen afgeven aan de omgeving.

Door iets aparts aan de muur in acht te nemen kom je soms op muurdecoratie die de woonkamer niet alleen accentueert, maar ook verheft tot een ruimte die weerspiegelt wie je bent en waar je voor staat.

* Complementaire kleuren zijn kleuren die tegenover elkaar staan. Geel en blauw bijvoorbeeld, cyaan en rood en magenta en groen.

6. Een opvallende accentmuur met kleur en decoratie

Door opvallende kleuren te gebruiken kun je een inspirerende leefomgeving creëren. Het is een effectieve manier om muren op te laten vallen en decoratie zo nog meer in beeld te brengen. Niet alleen de decoratie vormt de uitstraling in de ruimte, maar ook de accentmuur.

Bij het selecteren van muurdecoratie is het belangrijk om te kijken naar de positie in de ruimte en de natuurlijke lichtinval. Een muur die de aandacht trekt, kan bijvoorbeeld de focus brengen op een mooi kunstwerk of een verzameling foto’s. Voor een warme, uitnodigende sfeer is het slim te kiezen voor warme tinten zoals diepe okers, aardse groenen of zacht terracotta.

iets aparts aan de muur - accentmuur keuken
iets aparts aan de muur - accentmuur roze
iets aparts aan de muur - accentmuur donker

Wat betreft decoratie, zijn er talloze aparte mogelijkheden om een accentmuur aan te vullen. Denk aan een galerij van ingelijste foto’s, een verzameling unieke spiegels of een opvallend behang met een gedurfd patroon.

Een harmonieuze combinatie van kleur en decoratieve elementen is belangrijk. Zorg ervoor dat de gekozen kleuren en decoraties elkaar aanvullen en een samenhangend geheel vormen. Dit creëert een ruimte waarin alles op zijn plek lijkt te vallen en een gevoel van balans en harmonie uitstraalt.

Met de juiste aandacht voor detail en een creatieve slag kun je een accentmuur creëren die niet alleen de uitstraling van de ruimte verbetert, maar ook een persoonlijk beeld toevoegt dat het geheel tot leven brengt.

7. Jungle oase met aparte slaapkamer decoratie

Een jungle ruimte als slaapkamer inspiratie voor de kinderkamer? Het brengt een verfrissende en rustgevende sfeer met zich mee, spannend tegelijk. Wil je ook deze atmosfeer creëren met doordachte muurdecoratie?

Om een jungle sfeer te creëren, is het handig te beginnen met de juiste keuze van planten. Kies voor slaapkamer bestendige groene kamerplanten, vaak die met grote bladeren zoals de Monstera of Ficus lyrata. Hangende plantenbakken kunnen ook een prachtig effect creëren, waarbij het groen langs de muur omlaag valt.

iets aparts aan de muur - jungle slaapkamer
iets aparts aan de muur - jungle slaapkamer bohemian
iets aparts aan de muur - jungle kamer

Overweeg om gebruik te maken van prints en materialen die de natuurlijke sfeer benadrukken, zoals afdrukken op hout of canvasdoek. Denk aan fotobehang met een print waarin de jungle tot leven komt. Gebruik natuurlijke materialen zoals wandplanken of bamboe frames voor beelden die passen in dit thema. Of wat dacht je van de mooie toekan hieronder?

Toekan portretfoto

Bestel de toekan muurprint bij werkaandemuur.nl.

Het belangrijkste is dat de gekozen muurdecoratie een gevoel van verbinding met de natuur teweegbrengt. Met de juiste combinatie van planten, prints en materialen kun je relatief eenvoudig een natuurlijke jungle ruimte creëren.

8. Harmonieuze muurdecoratie voor de woonkamer

Voor een rustgevende sfeer is het slim om te kiezen voor kleuren die een gevoel van stilte oproepen, zoals zachte blauwtinten, neutrale grijzen of warme taupe. Kunstwerken met natuurmotieven, zoals landschappen of abstracte vormen geïnspireerd op de natuur, kunnen een rustgevende toets toevoegen.

Overweeg ook het gebruik van aparte  textuur in de muurdecoratie. Denk aan wandkleden, stoffen panelen of decoratieve wandpanelen van natuurlijke materialen zoals hout of bamboe. Deze elementen voegen diepte toe aan de ruimte en creëren een gevoel van gezelligheid.

iets aparts aan de muur - woonkamer houtmuur
iets aparts aan de muur - woonkamer fotolijsten
iets aparts aan de muur - woonkamer muurspiegels

Daarnaast kunnen persoonlijke elementen, zoals foto’s of kunstwerken, die een speciale betekenis hebben een extra toevoeging bieden aan slaapkamers. Plaats ze in mooie lijsten die passen bij de algehele stijl van de ruimte.

Om een apart harmonieus geheel te creëren, is het belangrijk om de schaal van de decoratie in overweging te nemen. Een te groot stuk kan overweldigend zijn, terwijl iets te kleinschaligs de ruimte kan verliezen.

Met goed uitgekozen beelden, wanddecoratie en andere elementen tover je de woonkamer om tot een rustgevende en aangename omgeving.

9. Muurdecoratie voor een rustgevende slaapkamer

De slaapkamer is er uiteindelijk voor rust en ontspanning. Met muurdecoratie kun je deze sfeer eenvoudig bereiken. Hieronder een aantal ideeën en suggesties om de slaapkamer om te toveren tot een rustgevende omgeving.

Een goede manier om een rustige sfeer te bereiken is door zorgvuldig gebruik te maken van kleur, textuur en materiaal. Kies voor rustgevende kleurenpaletten zoals aardse tonen of pasteltinten. Deze tinten brengen een gevoel van kalmte en sereniteit in de ruimte.

iets aparts aan de muur - slaapkamer lijstjes
iets aparts aan de muur - sierlijst spiegel
iets aparts aan de muur - slaapkamer behang

Textuur speelt een belangrijke rol voor iets aparts aan de muur. Denk aan het toevoegen van zachte stoffen, zoals een geweven wandtapijt om een gevoel van warmte te creëren. Houten elementen of natuurlijke materialen helpen ook altijd mee aan het realiseren van een rustgevende slaapomgeving.

Overweeg ook om aparte elementen toe te voegen aan de muurdecoratie. Foto’s, kunstwerken of andere herinneringen die een speciale betekenis hebben kunnen een persoonlijk tintje geven aan de slaapkamer.

Het is belangrijk dat alles een harmonieus geheel vormt met de rest van het geheel. Zorg ervoor dat kleuren, texturen en materialen complementair zijn aan de andere elementen in de ruimte.

10. Creatieve muurdecoratie voor aparte kinderkamers

Het creëren van een aparte en speelse sfeer in een kinderkamer begint met muurdecoratie. Hieronder deel ik een aantal creatieve ideeën om de muren van een kinderkamer tot leven te brengen.

Een populaire benadering is het werken met thema’s. Kies een thema dat de verbeelding van het kind prikkelt zoals avontuurlijke ontdekkingsreizen. Kleurrijke dierenwerelden of betoverende sprookjeslandschappen zie je ook vaak.

Muurstickers, behang of schilderingen worden hier vaak gebruikt om het gekozen thema tot leven te brengen. Zelf gebruikten we veel thema behang met apen en vogels en wandplanken met hangplanten.

Iets aparts aan de muur - Kinderkamer wandplankje
Iets aparts aan de muur - Kinderkamer textielposter
Iets aparts aan de muur - Kinderkamer

Kleur speelt een belangrijke rol in een kinderkamer. Levendige en vrolijke kleuren kunnen de ruimte energie geven, terwijl zachtere tinten een kalmerend effect hebben. Overweeg om de kleuren aan te passen aan het karakter van het kind. Sommige kinderen vinden of spelen fijner in een rustige omgeving terwijl andere het niet druk genoeg kan zijn.

Daarnaast kan iets aparts aan de muur zoals rekken met boeken, knuffels of speelgoed een functionele en decoratieve toevoeging zijn aan de muren van een kinderkamer. Dit stimuleert niet alleen de verbeelding, maar maakt de ruimte ook aantrekkelijk en georganiseerd.

Met aparte muurdecoratie kunnen kinderkamers omgetoverd worden tot een plek vol verbeelding en avontuur. Door het gebruik van thema’s, kleuren en decoratieve elementen, wordt de ruimte een fijne omgeving waarin kinderen kunnen spelen, leren en dromen natuurlijk.

11. Lambrisering aan de muur voor een warm welkom

Lambrisering is een steeds populairdere manier om de muur van het huis mee te bekleden. Het geeft dan ook een mooi warm karakter.

Bij het toepassen van lambrisering in het interieur is het belangrijk om te letten op de hoogte en de stijl van de ruimte. Een lambrisering tot halverwege de muur creëert een klassieke uitstraling, terwijl een hoge lambrisering een statiger effect heeft. Of misschien ken je de wandpanelen van Woodupp? Deze panelen gaan tot het plafond en hiermee kun je echt opvallende muren mee maken.

iets aparts aan de muur - lambrisering hal
iets aparts aan de muur - lambrisering woodup
iets aparts aan de muur - lambrisering groen klassiek hal

Wat betreft kleurkeuzes, overweeg om de lambrisering in een warme, uitnodigende tint te schilderen. Neutrale kleuren zoals zachte grijzen, warme taupe of crème geven een gevoel van gezelligheid en gastvrijheid. Je kunt ook spelen met contrasterende kleuren om een levendiger effect te bereiken.

Lambrisering biedt niet alleen elegante voordelen maar kan ook functioneel zijn. Het voorkomt beschadigingen aan de muren van bijvoorbeeld schoenen, tassen en jassen.

Met zorgvuldig gekozen lambrisering en kleurkeuzes kun je het interieur transformeren tot een ruimte die een warme omgeving biedt aan iedereen die je huis binnenstapt. Het toevoegen van dit decoratieve onderdeel creëert een warm welkom.

12. Hout aan de muur geeft warmte

Houten elementen aan de muur hebben zoals je kon lezen een onmiskenbare warmte en uitnodigende sfeer in huis. Hout straalt natuurlijkheid uit en brengt een gevoel van warmte met zich mee.

Door houten elementen te gebruiken, creëer je een directe connectie met de natuur, wat resulteert in een rustgevende en uitnodigende sfeer. Dit is vooral effectief in ruimtes waar comfort en gezelligheid belangrijk zijn, zoals de woonkamer, slaapkamer of de eetkamer.

iets aparts aan de muur - klassieke houten woonkamer
iets aparts aan de muur - doorkijkje houten woonkamer
iets aparts aan de muur - donker houten kamer

Om iets aparts aan de muur te realiseren heb je een enorme keuze. Denk aan de warmte van (oud) eikenhout, mango hout, de rijke uitstraling van walnoot of de natuurlijke charme van dennenhout, vurenhout, steigerhout of wagonhout. Iedere houtsoort kent zijn eigen unieke karakter en kleurschakeringen. Dit stelt je in staat om te experimenteren met verschillende stijlen.

De afwerking van het hout is ook belangrijk. Kies voor een natuurlijke afwerking om de authentieke textuur en kleur te behouden, of ga voor een gelakte afwerking met een gladder en meer gestileerd uiterlijk.

Houten elementen op de muur kunnen variëren van houten lambrisering tot panelen, accentmuren of zelfs uniek houten kunstwerken. Deze onderdelen voegen niet alleen een visueel aantrekkelijke dimensie toe, maar ook een tastbare en voelbare textuur aan het interieur.

Wees creatief, doe iets aparts met de muur

Wees creatief en doe ook iets aparts met je muur en interieur. Maak een statement met beeld, fotografie, kleur en textuur. Geef je interieur jouw persoonlijkheid op duizend en één manieren weer. Dit artikel is bedoeld voor inspiratie en tips om een mooie en inspiratievolle omgeving voor thuis te maken. Bekijk ook mijn natuurfotografie beschikbaar als natuurprints.

Originele muurdecoratie licht blauwe woonkamer