Ben jij een enthousiaste interieur liefhebber die op zoek is naar een originele manier om de woonkamer te transformeren? Had je al overwogen de natuur in huis te halen in de vorm van mooie muurdecoratie? In dit artikel vertel ik waarom een mooie natuurfoto als iets aparts aan de muur gezien kan worden. Het geeft een extra laag aan de woonkamer. Want of je nu een voorkeur hebt voor een industrieel, modern of landelijk interieur, originele muurdecoratie past bij iedere woonkamer.

De Tjongermolen te Friesland, Mildam

De kracht van natuurfotografie aan de muur

Natuur aan de muur is meer dan natuurdecoratie; het is een venster naar de wereld buiten je deur, maar dan in eigen huis. Een rustgevende aanblik van mooie herfst- of winterse bossen, kleurrijke zonsondergangen of de details van macrofotografie brengt een gevoel van verbinding met de natuur. Als interieur liefhebber begrijp je dat de juiste decoratie de sfeer van een ruimte kan vangen. En natuurlijke elementen doen dat op een eigenzinnige en vaak ook originele manier.

Natuurlijke muurdecoratie voor elke stijl

Of je nu een voorkeur hebt voor een strak en modern interieur of de warmte van een landelijke inrichting, er is altijd een mooie natuurfoto en muurdecoratie die perfect aansluit bij jouw smaak.

Voor liefhebbers van een industriële look kun je bijvoorbeeld muurcirkels in sets van 3 ophangen, wat een eigentijdse en stoere uitstraling geeft. De cirkels, met abstracte vormen én geïnspireerd door de natuur, voegen een kunstzinnig element toe aan de woonkamer.

Voor de moderne interieur liefhebber is er een breed scala aan muurdecoratie beschikbaar, variërend van minimalistische ontwerpen tot gedurfde en kleurrijke foto kunstwerken. Kies bijvoorbeeld voor een grote wanddecoratie met abstracte natuurfoto’s om een statement te maken in jouw moderne woonkamer.

Voor degenen die houden van een landelijke sfeer, zijn er tal van mogelijkheden om de warmte van de natuur in huis te halen. Denk aan sfeervolle afbeeldingen van bloeiende velden, grazende dieren of weidse landschappen. Dit soort muurdecoratie voegt veel sfeer toe aan woonkamers. Ook is een landelijke sfeer een perfecte inspiratiebron voor slaapkamers.

Paard gehuld in mist en ochtendzon
De Tjongermolen te Friesland, Mildam
Harlinger binnenhaven
Fotograaf Friesland

Kleurgebruik en lichtval op muurdecoraties

Muurdecoraties zijn er in vele verschillende vormen en stijlen, van aluminium, frames, lijsten en posters tot aan fotobehang en muurstickers. Ze kunnen worden gemaakt van verschillende materialen, zoals hout, metaal, glas en canvas, en kunnen zowel functioneel als decoratief zijn.

Het is belangrijk om te overwegen welke stijl en sfeer je wilt creëren voordat je begint met het uitzoeken van muurdecoraties. Wil je bijvoorbeeld een rustgevende en ontspannen sfeer creëren, dan kun je kiezen voor neutrale kleuren en rustgevende afbeeldingen. Als je daarentegen op zoek bent naar een kleurrijke en energieke sfeer, dan kun je kiezen voor felle kleuren en abstracte afbeeldingen.

  • Houten decoraties geven vaak een warm en natuurlijke sfeer;
  • Aluminium dibond heeft een industrieel en moderne uitstraling;
  • Plexiglas is perfect voor kunstwerk en abstracte fotografie;
  • Fotovormen zoals een muurcirkel in de woonkamer is erg populair;

Het is ook een goed idee om rekening te houden met het licht in de woonkamer als je muurdecoraties kiest. Als je bijvoorbeeld een kamer hebt met veel natuurlijk licht, kun je kiezen voor decoraties met heldere en levendige kleuren om het licht te reflecteren en de ruimte op te vrolijken. Als je een kamer hebt met minder licht, kun je kiezen voor donkerdere en rijkere kleuren om de ruimte gezelliger te maken.

Exmoor pony bedekt met sneeuw in winters landschap
Scholekster aan het roer
Close-up rode bloemen met dauw
Scholekster

Welk materiaal kies je voor muurdecoratie?

Er zijn verschillende materialen die je kunt kiezen als muurdecoratie. Ieder materiaal heeft weer zijn eigen uitstraling maar ook de fotoafdruk verschilt per materiaal. Het is handig om te weten wat voor uitstraling een materiaal heeft, opdat je kunt inschatten hoe deze met een mooie natuurprint in jouw woonkamer zou staan.

Mooi diepte effect met plexiglas fotoprints

Plexiglas heeft de mooie eigenschap dat het diepgang geeft. Dit komt door de dikte van het plexiglas, hoe dikke het glas hoe groter het effect. Een print op plexiglas geeft vaak erg mooie realistische en heldere kleuren, met het zeer fijne diepte effect is het dan ook een populair print materiaal voor fotografie.

Luxe linnendoek voor een landelijke woonkamer

Canvasdoeken zijn er al even maar hebben nog steeds een geweldige uitstraling aan de muur. Hoewel je zou denken dat een canvasdoek overal gelijk zou zijn, is dat zeker niet het geval. De mooie canvasdoeken waar ik over spreek zijn die geprint zijn op goed en luxe linnendoek. Goed textieldoek geeft kleuren veel mooier weer en heeft daarbij een mooie matte uitstraling. Glans betekent in mijn optiek dat er gewerkt is met goedkoop bannerdoek, geschikt voor buitengebruik zoals tuinposters.

Een matte effect met dibond aluminium prints

Het afdrukken van foto’s op aluminium, ook wel dibond genoemd, heeft verschillende redenen en voordelen.

Foto’s op aluminium hebben een eigentijdse en moderne uitstraling. Meestal met een matte afdruk op het materiaal wat het een originele en strakke uitstraling aan de foto geeft. Foto’s op aluminium zijn vaak weerbestendig, waardoor ze geschikt zijn voor zowel binnen- als buitengebruik. Ze kunnen goed omgaan met schommelingen in temperatuur en vochtigheid.

Het afdrukken op aluminium zorgt vaak voor levendige en scherpe kleuren. De inkten hechten goed aan het oppervlak, wat resulteert in een indrukwekkende kleurechtheid.

In vergelijking met glazen fotolijsten is er over het algemeen minder reflectie op foto’s op aluminium. Dit kan gunstig zijn bij het tonen van de afbeelding in verschillende lichtomstandigheden.

fotodruk op plexiglas
fotodruk op fotopapier
fotoafdruk op hout
Harlingen haven

Praktische overwegingen voor muurdecoraties

Naast het overwegen van de materialen zijn er ook praktische voordelen verbonden aan natuurlijke muurdecoratie. Kies voor een hoogwaardig materiaal dat duurzaamheid garandeert. Denk bijvoorbeeld aan plexiglas of dibond van hoge kwaliteit die bestand zijn tegen veroudering en vervaging.

Bovendien bieden de beschikbare formaten en materialen de mogelijkheid om jouw muurdecoratie af te stemmen op de specifieke kenmerken van jouw woonkamer. Of je nu een opvallend natuurwerk boven de bank wilt hangen of subtiele accenten wilt toevoegen aan meerdere muren, natuurlijke muurdecoratie is veelzijdig en aanpasbaar.

Herfstige zonnestralen door het bos
Schotse Hooglander
Roodborstje in het bos
Herfstfoto zonnestralen bos de ochtend

Natuur aan de muur voor een sprankelend interieur

Waarom zou je genoegen nemen met een gewone woonkamer? Haal ook de natuur in huis. Muurdecoratie in de woonkamer is niet alleen een visueel statement, maar ook een manier om een connectie te maken met de natuurlijke wereld om ons heen.

Natuur aan de muur is niet alleen een decoratieve keuze, het is een stijl die de woonkamer transformeert tot een rustgevende en/of opvallende omgeving.

Verder is het belangrijk om te onthouden dat muurdecoraties niet alleen bedoeld zijn om de ruimte op te vrolijken en sfeer toe te voegen, maar ook om persoonlijkheid en stijl toe te voegen aan de woonkamer. Kies decoraties die bij jou en je persoonlijkheid passen en die je blij maken als je ze ziet.

Laat je creativiteit de vrije loop en experimenteer met verschillende stijlen en combinaties om de perfecte muurdecoraties voor jouw woonkamer te vinden.

Wil je een natuurfoto als muurdecoratie bestellen? Ik heb afwisselende fotografie dat ik aanbied als muurdecoratie. Bekijk fotokunst aan de muur pagina. Neem gerust contact met mij op voor maatwerk fotografie.

Roodborstje in het bos
@ByFoekema

Albert Foekema Fotografie

Albert is natuurfotograaf en online marketeer van beroep. Geboren en getogen in het mooie Friesland. Daar worden vele foto’s gemaakt van de prachtige landschappen, insecten, vogels en andere mooie onderwerpen. Bekijk zijn fotografie hier op de website, of houd de Instagram pagina in de gaten voor regelmatige updates. Heb je vragen? Stel ze gerust.