Wil je ook de mooiste herfstfoto maken? De herfst is een mooi seizoen met opvallende kleuren. De groene bladeren en de natuur veranderden naar warm gekleurde aardetinten oranje, bruin of geel en ook paars. Voor mooie herfstfotoā€™s moet je vroeg in de ochtend zijn, wanneer de laagstaande zon tussen de bomen door gaat schijnen. Perfect voor de foto wanneer het ook nog eens mistig is. In dit herfstfotografie artikel vind je fototips voor het maken van mooie herfst foto’s van a-z.

Herfstbossen

Je weet dat het herfst is wanneer de groene bladeren van kleur veranderen. Groene bladeren aan de bomen verdorren tot bruinoranje tinten en laten uiteindelijk los om op de grote stapel bladeren terecht te dwarrelen. Een mooi herfstfoto bevat dan ook vaak bomen en bladeren. De meeste kans op een mooie boomformatie of unieke boom heb je natuurlijk in het bos. Ieder willekeurig bos is dan ook een geschikte plek voor herfstfotografie. Ook voor portretfotoā€™s is het bos in de herfst een prachtige plek.

Welk materiaal heb je nodig voor een mooie herfstfoto

De herfst brengt een prachtig kleurenpalet met zich mee. Als natuurfotograaf wil je deze geweldige kleuren natuurlijk vastleggen. Om een mooie herfstfoto te maken zijn de juiste fotomaterialen essentieel. Laten we kijken naar de materialen die jou kunnen helpen bij het vastleggen van herfst.

Fotocamera’s en lenzen

Het kiezen van de juiste camera en lens is belangrijk om de kleurige details en de warme tinten van de herfst vast te leggen. Een camera met een sensor die goed presteert bij weinig licht is een goede keuze. Ook zijn lenzen met een variabele brandpuntsafstand of een specifieke focus op macrofotografie waardevol. Hiermee kun je weidse landschappen en close-ups vastleggen.

Kleine Kiekenberg - Boslicht

De stabiliteit van een statief

De herfst betekent vaak wisselvallig weer, waaronder wind en regen. Een stevig statief is dan ook vaak erg welkom. Het biedt stabiliteit en voorkomt bewegingsonscherpte, vooral bij het maken van foto’s met langere sluitertijden. Kies een statief dat bestand is tegen de omstandigheden van herfstfotografie en je in staat stelt om moeiteloos een mooie herfstfoto vast te leggen.

Witbalans instellingen

De herfst staat bekend om zijn lichtomstandigheden. Met warme, gouden kleurtinten die het landschap uniek maken. Om deze speciale sfeer te fotograferen, is het afstemmen van de witbalans van de camera van belang. Speel met de instellingen. Laat de kleuren zo specifiek mogelijk weergeven om de warme gloed van de herfst volledig tot zijn recht te laten komen.

Een extra dimensie met polarisatiefilters

Polarisatie filters zijn handig voor het versterken van de kleurintensiteit en het verminderen van reflecties. Deze kenmerken zie je dan ook vooral in herfstfotografie. Ze kunnen de weerspiegeling van bladeren en wateroppervlakken verminderen, waardoor er diepere kleurverzadiging en meer contrast in de fotoā€™s komt. Dus geef je mooie herfstfoto een kleurenboost met het slimme gebruik van deze handige filters.

Tjongervallei sluisje

Compositie en framing voor een mooie herfstfoto

De kunst van compositie en framing speelt een grote rol bij het vastleggen van mooie herfstfotoā€™s. Hieronder lees je over belangrijke aspecten die je zullen helpen mooie herfstfoto’s te creĆ«ren.

CreĆ«er mooie herfstfotoā€™s door compositie

Een doordachte compositie is de sleutel tot het vastleggen van de herfst. Experimenteer met verschillende technieken, zoals de regel van derden, leading lines en symmetrie. Zo kun je de natuurlijke elementen van de herfst op een harmonieuze en esthetische manier in beeld brengen. Vergeet niet om ook aandacht te besteden aan de balans tussen de verschillende elementen in je kader.

Boszicht Tjongervallei

De juiste perspectieven en hoeken

Het kiezen van de juiste perspectief en de ideale hoek kan een wereld van verschil maken voor een mooie herfstfoto. Speel met verschillende hoogtes en hoeken om originele en intrigerende beelden te creƫren. Probeer ook te spelen met close-ups en groothoek opnamen om de diepte en schaal van het herfstlandschap vast te leggen. Door bewust te zijn van het perspectief, kun je de kijker meenemen naar een boeiende sfeer.

Unieke effecten met polarisatiefilters

Polarisatiefilters zijn niet alleen van toepassing bij het vastleggen van de details, maar kunnen ook een opmerkelijk effect hebben op de algehele compositie. Door de juiste stand van het polarisatiefilter te kiezen, kun je de lucht intenser blauw maken en ongewenste reflecties verminderen. Dit voegt een extra dimensie toe aan een mooie herfstfoto.

Bos met mist - Diakonievene

Wat neem je mee in de fototas

Goed voorbereid op stap. Als natuurfotograaf weet je dat het hebben van de juiste spullen in de fototas het verschil kan maken tussen een gemiste kans of een geslaagde herfstfoto. Hieronder zijn handige spullen en tools die je niet moet vergeten voor herfstfotografie.

Een plastic zak en lampje

 • Plastic zak voor bescherming: Herfstweer kan wisselvallig zijn. Een stevige plastic zak kan dienen als een snelle en effectieve bescherming voor je camera en lenzen tegen onverwachte regenbuien. Zo kun je ongehinderd blijven fotograferen, zelfs in natte omstandigheden.
 • Lampje voor accentverlichting: In de herfst is het natuurlijke licht vaak bijzonder sfeervol, maar soms heb je net dat beetje extra nodig. Een klein, draagbaar lampje in de fototas stelt je in staat om subtiele accenten toe te voegen aan je foto’s, waardoor je beelden nog meer tot leven komen. Er zijn ook speciale macrolichtjes beschikbaar.

Onverwachte kansen en uitdagingen

 • Reflectiescherm: Een reflectiescherm kan handig zijn bij het vastleggen van portretten in de herfst. Het stelt je in staat om natuurlijk licht te gebruiken en de schaduwen te verzachten, waardoor je de ideale belichting voor je onderwerp kunt creĆ«ren.
 • Lensdoekjes en blower: De herfst brengt vaak wat extra uitdagingen met zich mee, zoals vocht en bladeren. Een setje lensdoekjes en een blower helpen je om het apparatuur schoon en stofvrij te houden, zodat je altijd scherpe en heldere opnames kunt maken.
 • Reservebatterijen en geheugenkaarten: Het is altijd verstandig om extra batterijen en geheugenkaarten bij je te hebben, vooral tijdens lange fotosessies. Zo voorkom je dat je halverwege de dag zonder stroom of opslagruimte komt te zitten.
Paddenstoelen - Grote parasolzwam

Locatie

Een van de sleutels tot herfstfotografie is de keuze van de juiste locatie. Hieronder een aantal van de beste plekken in Friesland voor het vastleggen van de herfst, evenals de unieke contrasten tussen natuurlijke en stedelijke omgevingen.

Spinnenweb in de herfst met dauwdruppels

De beste plekken in Friesland voor herfstfotoā€™s

 • Nationaal Park De Alde Feanen: Dit uitgestrekte natuurgebied biedt een schat aan herfstpracht. Met zijn moerassen, meren en bossen, biedt het een rijke variatie aan kleuren en texturen.
 • Gaasterlandse bossen: De bossen in Zuidwest-Friesland staan bekend van de prachtige herfstkleuren. De heuvelachtige omgeving en de variatie in boomsoorten zorgen voor een uniek en gevarieerd palet.
 • Rijsterbos: Gelegen aan het IJsselmeer, is het Rijsterbos bekend om zijn prachtige beukenlanen. In de herfst veranderen de bladeren in een spectaculaire mengeling van goud en rood.

Stedelijk en natuurlijke achtergronden

 • Friesland biedt een overvloed aan natuurlijke achtergronden die perfect passen bij de herfst. Van heidevelden tot de fraaie meren, de natuurlijke omgeving van Friesland is een ideale achtergrond voor herfstfoto’s.
 • Stedelijke charme: Stedelijke gebieden zoals Leeuwarden en Sneek bieden een intrigerend contrast met de historische architectuur en levendige straatbeelden. De herfstkleuren in combinatie met de stedelijke omgeving zorgen voor een origineel en sfeervol herfstdecor.
Macrofoto herfstvaren met dauw

Macrofotografie als mooie herfstfoto

Macrofotografie biedt een unieke mogelijkheid om de kleinste details van de herfst vast te leggen. Hieronder lees je hoe je macrofoto’s kunt maken van bladeren en vruchten en hoe je de kleine details in het herfstlandschap kunt vastleggen.

Gedetailleerde opnamen van bladeren en vruchten

 • De textuur van herfstbladeren: Ontdek hoe je de rijke textuur van herfstbladeren kunt vastleggen, van de fijne nerven tot de delicate randen. Experimenteer met verschillende belichtingsinstellingen om de details optimaal tot hun recht te laten komen.
 • Vruchten en zaden: De herfst brengt een overvloed aan vruchten en zaden met zich mee. Leer hoe je deze kleine schatten van de natuur in al hun pracht en subtiliteit kunt vastleggen.
Herfstfotografie geel herfstblad

Kleine wonderen in het herfstlandschap vastleggen

 • Paddenstoelen en schimmels: De herfst is het seizoen van paddenstoelen en schimmels. Verken de fascinerende wereld van deze kleine organismen en ontdek hoe je hun unieke vormen en structuren kunt vastleggen.
 • Insecten en andere kleine fauna: Terwijl de herfst vordert, zijn er nog steeds veel kleine wezens actief. Leer hoe je deze intrigerende bewoners van het herfstlandschap kunt fotograferen, en hoe je hun gedrag en habitat kunt vastleggen.

Leestip: macrofotografie voor beginners

Landschapsfotografie als mooie herfstfoto

Zonnestralen op de Kiekenberg

De herfst in weidse landschappen

 • Kies je standpunt zorgvuldig: Selecteer een locatie met een breed overzicht om de volledige omvang van het herfstlandschap vast te leggen. Overweeg de compositie met elementen als bomen, paden en heuvels om diepte te creĆ«ren.
 • Speel met perspectief: Gebruik verschillende hoeken en hoogtes om diepte en dimensie toe te voegen aan je landschapsfoto’s. Experimenteer met voorgrond onderdelen om de kijker in het beeld te trekken en een gevoel van diepte te bieden.

Waterreflecties: meren en vijvers in de herfst

 • Waterreflecties: Wateroppervlakken bieden een extra dimensie aan herfstlandschappen. Wacht op een kalme dag en leg de reflectie van de kleurrijke bomen vast, die een betoverend schouwspel vormen.
 • Overwegingen bij belichting: Pas je belichting aan om zowel de details in het landschap als de weerspiegeling in het water goed weer te geven. Experimenteer met belichtingscompensatie om het beste resultaat te behalen.
Gebroken Paddenstoel

Foto nabewerkingstechnieken

Nabewerking is belangrijk in het creƫren van een mooie herfstfoto. Hieronder lees je meer over technieken om de herfsttinten en sfeer te versterken, scherpte en detail te verbeteren en de extra dimensie toe te voegen die polarisatiefilters kunnen bieden.

Versterken van herfsttinten en sfeer

 • Kleurcorrectie en verzadiging: Pas de kleurtoon, verzadiging en helderheid aan om de herfsttinten in je foto’s te versterken. Benadruk warme oranje, rode en gele tinten om de sfeer van het seizoen te versterken.
 • Gebruik van lagen en maskers: Maak gebruik van lagen en maskers om specifieke delen van de foto aan te passen zonder de rest van het beeld te beĆÆnvloeden. Hiermee kun je gericht de herfsttinten verbeteren en de juiste atmosfeer creĆ«ren.
Macrofoto dauwdruppel

Het perfectioneren van scherpte en detail

 • Verscherpen en contrast optimaliseren: Gebruik verscherpingstechnieken om de details in je foto’s te verfijnen. Pas het contrast aan om de structuren in het beeld beter te laten uitkomen.
 • Gebruik van selectieve focus: Maak bewust gebruik van scherptediepte om specifieke delen van het beeld te benadrukken en de aandacht van de kijker te sturen.

De meerwaarde van polarisatiefilters

 • Verwijderen van reflecties: Polariserende filters kunnen reflecties verminderen en helpen bij het versterken van kleurcontrasten. In de nabewerking kun je deze effecten verder finetunen.
 • Versterken van luchten: Een polarisatiefilter kan de lucht dramatisch verbeteren, met diepere blauwtinten en verbeterde wolkenpatronen.
Mistige Diakonievene bos

Het seizoensgebonden perspectief

Herfstfotografie betekent meer dan alleen individuele foto’s maken. Het gaat ook om het vertellen van het verhaal van dit betoverende seizoen. Hier kijken we naar het documenteren van de herfstveranderingen in de natuur en het creĆ«ren van een visueel fotoboek om de magie van het herfstseizoen vast te leggen.

Herfstveranderingen documenteren

 • Het begin van de transformatie: Leg de eerste tekenen van de herfst vast, zoals verkleurende bladeren en de eerste herfstbloesems. Hiermee vang je het begin van de veranderingen in de natuur.
 • De hoogtijdagen van de herfst: Richt je lens op de volle pracht van de herfst, wanneer de bomen in hun meest levendige kleurenpracht zijn. Leg zowel weidse landschappen als gedetailleerde close-ups vast om de verscheidenheid aan herfsttaferelen te documenteren.
 • Haal de herfst in huis naar de woonkamer, of gebruik het als slaapkamer inspiratie. De mogelijkheden zijn groot wat betreft muurdecoraties.

Visueel fotoboek van het herfstseizoen maken

 • Selecteer de mooie herfstfoto: Ga door je verzameling herfstfoto’s en selecteer de mooiste en representatieve herfstfotoā€™s die het verhaal van de herfst vertellen.
 • CreĆ«er een samenhangend verhaal: Orden je geselecteerde foto’s op een manier die de overgang van het seizoen weerspiegelt. Begin bij de vroege herfst en eindig bij de laatste tekenen van dit betoverende seizoen.
 • Voeg context toe: Voeg korte beschrijvingen of citaten toe aan je fotoboek om de sfeer en emotie van de herfst vast te leggen.
 • Kies de juiste indeling: Of je nu een digitaal album maakt of afdrukken in een fysiek album plaatst, zorg ervoor dat de indeling en het ontwerp de foto’s goed tot hun recht laten komen.

Laat je creativiteit met herfstfotografie de vrije loop en laat anderen delen in dit bijzondere seizoen. Bekijk hier mijn natuuralbum van paddenstoelen in de herfst.

Albert Foekema Fotografie
Inhoud van deze pagina