Er zijn diverse hulpmiddelen die handig zijn bij macrofotografie. Maar wat je zeker moet hebben is het beste macro statief dat bij jou past. Een statief gebruik je vrij vaak bij macrofotografie omdat er vrij vaak weinig licht aanwezig is. Dit zul je vooral merken bij het maken van mooie herfstfoto’s. En dan is het handig om te weten waar een goed macro statief aan moet voldoen. Want kies je voor een statief met omkeerbaar kolom? Of een die platvloers kan? Je lees het in dit artikel.

Welk statief voor macro kies je?

Macrofotografie opent de deur naar een nieuwe wereld die met het blote oog vaak onopgemerkt blijft. In dit artikel ga ik dieper in op de voordelen van macro statieven, met focus op bekende macro statieven van het merk Benro. Ook lees je praktische voorbeelden over hoe een macro statief je macrofotografie naar een hoger niveau kan tillen in de natuur.

Nikon D7500 Peakdesign strap

De Benro TMS07A macro statief

Om deze kleinste details te fotograferen maak ik zelf nu een paar jaar gebruik van de Benro TMS07A macro statief. Ik vind het een goed statief. Dit macrostatief stelt mij in staat de fijne structuren, texturen en details van bloemen, insecten en de subtiliteit van kleur in volle glorie vast te leggen.

Had ik de keuze voor de Benro TMS07A nogmaals gemaakt met de kennis van nu? Misschien niet. Het statief kent namelijk ook een nadeel wat ik steeds vaker ondervind bij het fotograferen.

Hieronder lees je mijn ervaring met dit macrostatief. De voordelen en het nadeel van de Benro TMS07A macro statief.

Benro TMS07A

Voordelen TMS07A

Met de Benro TMS07A kun je de poten plat op de grond plaatsen. Dit is wat mij betreft een vereiste voor het maken van mooie macrofoto’s met een macro statief. De poten zijn  individueel in te stellen wat het mogelijk maakt je statief in allerlei posities te plaatsen.

Het statief weegt 760 gram en het materiaal bestaat uit aluminium. Het draagvermogen ervan is 4 kilogram, goed voor een DSLR met een flinke lens erop. Het materiaal waar ik mee fotografeer bestaat uit de Nikon D7500 met Sigma 105mm F2.8 macrolens. In deze setting staat de camera erg stabiel en voelt degelijk en stevig aan.

Wat belangrijk is om op te letten bij een macrostatief zijn de werkhoogtes. Want in mijn optiek is hoe lager je bij de grond kunt komen met een statief, hoe beter voor de foto / compositie. Dit statief komt op minimaal 11,3 centimeter uit. Wat ik achteraf gezien nog vrij hoog vind voor macrofotografie.

De maximale werkhoogte is 61 centimeter. En dat maakt het statief veelzijdiger dan je zou denken. Met een beetje creativiteit gebruik je dit statief  ook voor andere vormen van fotografie, zoals landschapsfotografie.

Benro TMS07A

Nadeel TMS07A

En daar is het nadeel van de TMS07A statief van Benro. Ondanks dat het statief met de poten plat naar de grond kan, heeft het alsnog een minimale werkhoogte van 11.3 centimeter.

Onderhand ben ik bekend met goede macro statieven die wel tot op de grond komen. Dit zijn statieven van hetzelfde merk, Benro. Maar dan met een geheel andere werking dan die van de TMS07A. Ik bespreek verderop statieven met een kantelbaar middenkolom en met het kantelbaar middenzuil.

Sunwayfoto-Ballhead-XB-28II

Benro FGP28A – macrostatief met kantelbaar middenzuil

Er zijn macrostatieven die met een kantelbaar middenzuil werken. Het middenkolom kan bij deze statieven overdwars geplaatst worden waardoor je nog vlakker tot de grond kan komen dan met de Benro TMS07A.

Benro System Go Plus Aluminium Statief FGP28A

Een mooi voorbeeld van een statief met kantelbaar middenzuil is de Benro FGP28A. Het middenkolom kan horizontaal geplaatst worden om extreem laag bij de grond te komen. Als bonus kan een van de poten worden losgemaakt zodat je deze ook als monopod kunt gebruiken. Een veelzijdig statief dus.

Benro FGP28A liggend

De Benro FGP28A heeft een maximale werkhoogte van 165.6 centimeter en 135.5 centimeter zonder middenkolom. Het statief heeft een draagvermogen van maar liefst 14 kilogram en het materiaal is gemaakt van aluminium.

Benro FGP28A met camera

Benro TMA28C – macrostatief met omkeerbaar middenzuil

Naast statieven met kantelbaar middenzuil, zijn er de macrostatieven waarbij het middenzuil omgedraaid kan worden. Zoals bij de Benro TMA28C. De camera hangt in dit geval onder het statief aan het middenzuil vast. Hiermee kan de camera dan ook letterlijk tot aan de grond worden geplaatst.

Benro TMA28C staand

Dit macrostatief is snel en gemakkelijk op te zetten en in hoogte aan te passen door middel van de twistlock sluitingen op de drie poten. Doordat de poten ieder onafhankelijk in drie hoeken zijn vast te zetten en de spikes aan de poten, is het statief op bijna iedere ondergrond stabiel te plaatsen. De ingebouwde waterpas maakt het extra makkelijk om de camera perfect recht op te stellen.

Benro TMA28C Maximale hoogte

De Benro TMA28C heeft net als de FGP28A een draagvermogen van 14 kilo en een maximale hoogte van 155.5 centimeter. Dit statief is opbebouwd met carbonfiber. Het gewicht van 1500 gram is dan wel weer vrij fors. De poot voorzien van isolatie is ook nog eens los te schroeven en als monopod te gebruiken. En dit soort extra opties zijn altijd handig.

Benro TMA28C Omkeerbaar middenkolom

Het beste macro statief

Het is natuurlijk moeilijk te zeggen wat het beste macrostatief is. Het beste macrostatief is diegene waar jij het beste mee kan werken, afhankelijk van de prijs die je ervoor wilt betalen.

De macro statieven verschillen nogal in mogelijkheden, kenmerken en vooral de prijsklasse. In dit artikel heb ik 3 macro statieven besproken van het merk Benro. Benro is een van de voorlopers in de markt met de beste macrostatieven. Hieronder zie je de drie statieven in overzicht.

 1. Benro TMA28C – Met een kort middenkolom / €359.-
 2. Benro FGP28A – Met afneembaar middenkolom / €179.-
 3. Benro TMS07A – Minimale werkhoogte 11.3 centimeter / €159.- (niet meer leverbaar)

Mijn voorkeur gaat uit naar het statief met omkeerbaar middenzuil. Dit macrostatief komt ten opzichte van andere statieven het laagst bij de grond. Echter is de prijs een onderdeel om in overweging te nemen, het is direct ook het duurste statief. De TMS07A is niet langer verkrijgbaar, toch wilde ik deze benoemen, juist vanwege de reden om goed rekening te houden met de werkhoogte van het statief.

Een macro statief met afneembaar middenkolom is naar mijn idee een goede keuze, zeker wanneer je het niet ’te duur’ wilt maken. Toch adviseer ik het statief met omkeerbaar middenzuil. Een duurder  maar uitstekend statief in alle opzichten. Daarbij koop je een statief waar je ook direct jaren mee vooruit wilt.

Sunwayfoto XB-28II Balhoofd

Een statiefkop plaats je op het statief en dit zorgt er voor dat de camera in verschillende posities gezet kan worden. Bij sommige statieven wordt er een statiefkop meegeleverd, maar dat is lang niet bij alle statieven het geval.

Sunwayfoto Ballhead XB-28II_01

Bij de Benro TMS07A werd wel een statiefkop meegeleverd, namelijk de Sunwayfoto XB-28II Balhoofd. Het is belangrijk dat een statiefkop genoeg draagvermogen heeft Ă©n qua functionaliteiten bij jouw verwachtingen past. Laat je daarom goed informeren over de verschillende soorten statiefkoppen.

De Sunwayfoto Ballhead XB-28II is klein, gemakkelijk en handig te gebruiken. Het balhoofd is 360 graden draaibaar door een onafhankelijke pan-vergrendelknop.

Kenmerken XB-28II

 • Low-profile en licht van gewicht
 • Onafhankelijke pan-vergrendelknop
 • Arca-Swiss compatibel
 • Panoramaklem verwerkt in het balhoofd

Kamera Express Prijs:  €59.95.
Sunwayfoto Ballhead XB-28II

Lenteklokjes

Voordelen van een macrostatief

Wanneer je gaat beginnen met macrofotografie merk je al snel wat de voordelen zouden zijn van een goed macrostatief. Hieronder een overzicht van alle voordelen van het fotograferen op statief:

Scherptediepte

In macrofotografie is de scherptediepte extreem beperkt, vooral bij hogere vergrotingen. Dit betekent dat slechts een klein deel van het onderwerp scherp zal zijn, terwijl de rest onscherp wordt. Een stabiele hand helpt bij het minimaliseren van bewegingsonscherpte, waardoor je de scherptediepte beter kunt beheersen.

Focus en precisie

Bij macrofotografie gaat het vaak om kleine details die met het blote oog moeilijk te zien zijn. Een nauwkeurig oog is cruciaal om het juiste focuspunt te kiezen en ervoor te zorgen dat het gewenste deel van het onderwerp scherp is. Een stabiele camera is hierin zeer gewenst.

Compensatie voor vergroting

Bij hogere vergrotingen kan zelfs de kleinste trilling of beweging de compositie verstoren. Een macrostatief helpt om deze bewegingen tot een minimum te beperken.

Macro fotografie ideeën

Licht en belichting

In macrofotografie is de juiste belichting essentieel om details vast te leggen zonder overbelichting of onderbelichting. Een macrostatief helpt bij het stabiel houden van de camera, zodat je de juiste belichtingsinstellingen kunt kiezen.

Fijnafstelling van de focus

Bij macrofotografie wordt vaak handmatig scherpgesteld. Een nauwkeurig oog is nodig om kleine aanpassingen aan de focusring te maken en ervoor te zorgen dat het gewenste deel van het onderwerp scherp is.

Compositie en framing

Ook bij macrofotografie is een goed gevoel voor compositie en framing belangrijk. Een nauwkeurig oog en camera statief helpt bij het selecteren van het juiste perspectief en het kiezen van een interessante compositie.

Laag bij de grond fotograferen

Macrofotografie is als een vergrootglas voor de natuur. Het onthult de intrinsieke details en complexiteit van zelfs de kleinste organismen en objecten. Het fotograferen vanaf een laag standpunt met een macrostatief is belangrijk om verschillende redenen:

Paddenstoelen stad
 • Door vanaf een lager standpunt te fotograferen, krijg je een ander perspectief op je onderwerp. Dit kan leiden tot interessantere composities en een unieke kijk op het onderwerp.
 • Macrofotografie onderwerpen bevinden zich nu eenmaal vaak laag bij de grond. Paddenstoelen, of bloemen en planten, vlinders en insecten, je fotografeert ze over het algemeen vanaf heuphoogte tot dus liggend aan de grond.
 • Bij macrofotografie gaat het vaak om kleine details. Door laag bij de grond te fotograferen, kun je dichter bij het onderwerp komen en meer details vastleggen.
 • Wanneer je laag bij de grond fotografeert, is de kans op trillingen of bewegingen van de camera kleiner. Dit komt doordat het statief steviger staat en je minder kans hebt om per ongeluk tegen het statief aan te stoten.
 • Een macrostatief is ontworpen om stabiel te blijven, zelfs op oneffen ondergronden. Door vanaf een laag standpunt te fotograferen met behulp van een macrostatief, kun je de camera stabiel houden en zo scherpere beelden vastleggen.
 • Een macrostatief kan vaak worden aangepast aan verschillende hoeken en hoogtes, waardoor je meer flexibiliteit hebt bij het kiezen van je compositie. Dit is vooral handig wanneer je fotografeert vanuit een laag standpunt.
 • Door vanaf een lager standpunt te fotograferen, kun je de achtergrond beter controleren. Dit kan helpen om storende elementen in de achtergrond te vermijden en de aandacht volledig op het onderwerp te vestigen.
Benro macrostatief met Nikon D7500

Het fotograferen vanaf een laag standpunt met een macrostatief biedt voordelen zoals een beter perspectief, meer stabiliteit en flexibiliteit in compositie, wat van belang is voor mooie macrofotografie.