Leestijd: 17 minuten

Ik maak nu 4 tot 5 jaar macrofoto’s. Door de tijd heb ik hier specifieke materialen voor gekocht. Een fijn macrostatief waar ik nu macrofoto’s mee maak is de Benro TMS07A. En nu is het natuurlijk lastig om te zeggen welk macrostatief nu de beste is.

Lees verder en bekijk de voor en nadelen van dit statief en welke handige macrostatieven er nog meer zijn.

Het gaat om centimeters

Toen ik begon met macrofotografie begreep ik al snel dat een ‘normaal’ statief niet handig is. Ik zocht naar stabiliteit voor onderwerpen die juist dicht aan de grond staan zoals bloemen of paddenstoelen. 

Paddenstoel Aardster

Dan fotografeer ik graag zo laag mogelijk bij de grond. Door laag te fotograferen krijg je mooie zachte achtergronden. Maar langdurig dicht bij de grond fotograferen is niet fijn en bovenal niet stabiel.

Een goed macrostatief

Mijn zoektocht naar een goed macrostatief bracht mij uiteindelijk bij de Benro TMS07A. Het statief heb ik ruim anderhalf jaar in gebruik. De voordelen van de Benro TMS07A zijn in principe (bijna) alles wat je in een macrostatief zoekt.

Benro TMS07A macrostatief

Met de Benro macrostatief zet je de poten helemaal plat op de grond. En dat is wel een vereiste voor macrofoto’s. De poten zijn voorzien van rubberen spikes. Hiermee staat het statief altijd stevig op zijn plek. De poten zijn overigens individueel instelbaar wat je ook veel ‘vrijheid’ geeft.

Benro TMS07A

Het geheel weegt 760 gram en het materiaal bestaat uit aluminium. Het draagvermogen ervan is 4 kilogram, goed voor een DSLR met prime macrolens. Mijn materiaal bestaat uit een Nikon D7500 met Sigma 105mm F2.8 macrolens.

Het geheel staat erg stabiel en voelt ook altijd erg degelijk en stevig aan.

Wat ook van belang is zijn de werkhoogtes. Want hoe lager je bij de grond komt hoe beter. Dit statief van Benro heeft een minimale werkhoogte van 11.3 centimeter. De maximale werkhoogte is 61 centimeter. En dat maakt het statief veelzijdiger dan je zou denken. Met een beetje creativiteit gebruik je het voor allerlei soorten fotografie.

Natuurlijk, het werkt nooit zodanig als een full-size statief. Toch is de werkhoogte ervan een fijne bijkomstigheid.

Het nadeel van de Benro TMS07A

Ik ben tevreden met de TMS07A macrostatief. Maar er zijn betere statieven te vinden. De alternatieve statieven hebben een andere opbouw en werking.

De Benro TMS07A is weliswaar een echt macrostatief, toch is de minimale werkhoogte nog steeds ‘fors’ met 11.3 centimeter. En dat merk je als je op de centimeters moet werken.

Benro TMS07A

Onderhand ben ik bekend met andere macrostatieven die wel helemaal tot op de grond kunnen komen. Bedenk wel dat met meer gemak ook vaak het prijskaartje omhoog wordt geduwd.

Statief met kantelbaar middenzuil

Er zijn macrostatieven die met een kantelbaar middenzuil werken. Het middenkolom kan bij deze statieven overdwars geplaatst worden. Zo kom je nog vlakker tot de grond met het statief.

Benro System Go Plus Aluminium Statief FGP28A

Een mooi voorbeeld hiervan is de Benro FGP28A. Het middenkolom kan horizontaal geplaatst worden om extreem laag bij de grond te komen. Als bonus kan een van de poten worden losgemaakt zodat je deze als monopod kunt gebruiken. Een veelzijdig statief dus.

De Benro FGP28A heeft een maximale werkhoogte van 165.6 centimeter en 135.5 centimeter zonder middenkolom. Het statief heeft een draagvermogen van maar liefst 14 kilogram en is opgebouwd uit aluminium.

Statief met omkeerbaar middenzuil

En dan zijn er nog de macrostatieven waarbij het middenzuil omgedraaid kan worden. Zoals de Benro TMA28C. De camera hangt in dit geval onder het statief aan het middenzuil vast.

Benro Mach3 Statief TMA28C

De TMA28C heeft net als de FGP28A een draagvermogen van 14 kilo en een maximale hoogte van 155.5 centimeter. Dit statief is opbebouwd met carbonfiber. Het gewicht van het statief zelf is vrij fors met 1500 gram.

Statiefkop niet standaard geleverd

Nog belangrijk om te weten is dat statieven niet standaard met een statiefkop worden geleverd. Echter de Benro TMS07A juist weer wél. Dit macrostatief wordt vaak in combinatie met de Sunwayfoto Ballhead XB-28II geleverd. Een statiefkop kun je alle kanten op draaien. Ideaal om vanuit verschillende perspectieven te fotograferen. 

Sunwayfoto Ballhead XB-28II

De Sunwayfoto Ballhead XB-28II is klein en zeer gemakkelijk en handig. Het balhoofd is 360 graden draaibaar door een onafhankelijke pan-vergrendelknop. Ondanks zijn ‘voordelige’ prijs ten opzichte van duurdere versies is de kwaliteit erg goed (en met panorama verstelling!).

Sunwayfoto Ballhead XB-28II_01
  • Low-profile en licht van gewicht

  • Onafhankelijke pan-vergrendelknop

  • Arca-Swiss compatibel

  • Panoramaklem verwerkt in het balhoofd

Het beste macrostatief

Welk macrostatief is uiteindelijk het beste van allemaal? Dat is natuurlijk erg moeilijk om te zeggen. Er zijn er nogal wat met verschillende kenmerken en prijsklassen. In dit artikel heb ik 3 macrostatieven benoemd welke ik kan aanbevelen qua werking en prijs. 

Macrofoto zweefvlieg
Heideblauwtje voorzijde
@ByFoekema

Albert Foekema / @ByFoekema

Albert Foekema is eigenaar van @ByFoekema. Hij is natuurfotograaf en marketeer van beroep. Hier lees je zijn interieur en fotografie artikelen, maar je kunt ook zijn werk bekijken en bestellen als muurdecoraties. Heb je vragen of opmerkingen? Stel ze gerust.