Als macrofotograaf weet je dat je vaak met weinig licht werkt. Een goed macro statief is dan ook een must-have voor dit soort fotografie, alleen vind ik dat niet altijd handig. Ook heb ik het simpelweg lang niet altijd bij mij. Maar ik heb er wel wat op gevonden in de vorm van een reportageflitser en diffuser.

Flitslicht bij macrofotografie

Ik heb wel flitslicht willen gebruiken bij macrofotografie alleen is flitslicht erg hard en dat vind ik zeker niet mooi voor macrofoto’s. Je zit immers erg dicht op je onderwerp. Helaas had ik (nog) geen kennis van diffusers voor reportageflitsers. Tot ik langs enkele Youtube video’s kwam van macrofotografen die met reportage flitsers en diffusers werken.

Rode tulp close-up II

Met de informatie uit deze Youtube video’s ben ik dit jaar aan het experimenteren met een reportage flitser (de Godox Speedlite TT350) en ik heb een op maat gemaakte diffuser gekocht bij AK Diffuser. Ik moet zeggend dat ik blij ben met de eerste series die ik op deze manier heb kunnen maken, het maakt een groot verschil.

Macro ak diffuser

De diffusers waar ik over spreek worden voor zover ik weet niet in Nederland gemaakt. Er zijn een aantal verschillende ‘merken’ of personen die deze op maat gemaakte onderdelen maken. Je bestelt ze per e-mail, die je weer via Instagram kunt verkrijgen en sommigen hebben een eigen website. Ik fotografeer nu met de AK diffuser gemaakt in Florida. Ik heb een prima ervaring gehad met bestellen en ontvangen. Ik kreeg verder nog 9 euro douanebelasting dat ik dan wel eenvoudig kon betalen. Het product werkt erg goed en bestaat uit solide materiaal.

Extreme macrofotografie met de Raynox 250

Naast beter licht wilde ik de onderwerpen ook nog dichterbij zien te krijgen dan 1:1. Daarvoor heb ik de Raynox250 aangeschaft. De Raynox DCR-250 is een macrolens adapter die kan worden gebruikt om het brandpuntsafstand van de lens te vergroten. Het resultaat is een extreme vergroting van de kleinste onderwerpen.

Macrofoto paarse krokus

De Raynox DCR-250 heeft een filtermaat tussen de 52 en 67mm. Door de bijgeleverde klem kun je deze makkelijk op de lens plaatsen. Het resultaat is extreem, de nĂłg kleinere details worden zichtbaar. Het is wel lastig fotograferen, misschien temeer omdat ik werk met een 105mm macrolens. Maar dat is een gok.

Tulp close up foto

Ben je ook nieuwsgierig naar het maken van macrofoto’s maar weet je niet waar je moet beginnen? Ik heb een uitgebreid artikel geschreven over macrofotografie voor beginners. Hier staat alles in om een snelle start te maken met macrofotografie.