Het is 11 maart 2023 en tegen alle verwachtingen in, ligt er een enorm dik pak sneeuw in Friesland, het is winter! Wat begon op de vrijdagavond met lichte, vooral natte, sneeuwval bleef het helaas maar niet liggen. Maar het hield niet op met sneeuwen, de hele nacht ging het door, totdat er uiteindelijk wel een enorm dik pak sneeuw lag.

Een geweldige kans natuurlijk als fotograaf. Ons mooie Friesland, bedolven onder een dik pak sneeuw, ziet er compleet anders uit en geeft natuurlijk talloze opties voor mooie winter foto’s.

Schaatsen bij het Rasterhoffpark

De winter van Friesland

Mijn geluk hierin was dat ik deze dag vrij was, geen werk of kinderen om mij heen. Ik heb uiteindelijk de gehele dag kunnen besteden aan het fotograferen van deze mooie witte wereld. Ik heb dan ook al wandelend vanaf huis diverse bossen en streken opgezocht om deze te fotograferen.

Perfecte winter omstandigheden

Het winter weer was daarbij ook nog eens fantastisch. Met een prachtig strak blauwe lucht en de zon was heerlijk aan het stralen. De bossen wilde ik niet helemaal in wandelen, omdat deze vrij donker worden, toch bedacht ik mij dat het aan de randen erg mooi kon zijn met het licht en de sneeuw.

Winterfoto witte sneeuw
Winterfoto zonsopkomst
Wit winterpad
WInterfoto stralende zon

Jacobsladders of zonneharpen

Ik ben uiteindelijk een lange tijd bij de Kleine Kiekenberg geweest. Een mooi bos met open randen en velden waar de zon hard tussendoor kan schijnen. Hierdoor krijg je mooie beelden met zonnestralen door de bomen heen, zonneharpen of Jacobsladders worden ze wel genoemd.

Voor dit soort fotografie met zonneharpen kun je ook goed in de herfstperiode naar het bos. Ook dan staat de zon vaak erg laag vroeg in de ochtend of later in de middag.

“Het woord Jacobsladder is afkomstig uit het verhaal in Genesis 28:10-22 in de Hebreeuwse Bijbel. Hier ziet Jakob in een droom een ladder die tot in de hemel reikte en waarop Gods engelen afdaalden en opstegen.”

Winterfoto Friesland
Bomenrij met sneeuw
Groen winterbos
Frysk hynder yn galop

Winter foto’s Friesland 2023

Het was een geweldige dag om Friesland zo mooi onder het sneeuw te kunnen aanschouwen. Er lag ook een enorm pak sneeuw zoals je op de foto’s terug kunt zien. Wil je meer foto’s zien van het mooie Friesland in de winter? Bekijk hier mijn natuuralbum met winterfotografie.

@ByFoekema

Albert Foekema Fotografie

Albert is natuurfotograaf en online marketeer van beroep. Geboren en getogen in het mooie Friesland. Daar worden vele foto’s gemaakt van de prachtige landschappen, insecten, vogels en andere mooie onderwerpen. Bekijk zijn fotografie hier op de website, of houd de Instagram pagina in de gaten voor regelmatige updates. Heb je vragen? Stel ze gerust.