Het is 11 maart 2023 en tegen alle verwachtingen in, ligt er een enorm dik pak sneeuw in Friesland, het is winter! Wat begon op de vrijdagavond met lichte, vooral natte, sneeuwval bleef het helaas maar niet liggen. Maar het hield niet op met sneeuwen, de hele nacht ging het door, totdat er uiteindelijk wel een enorm dik pak sneeuw lag.

Een geweldige kans natuurlijk als fotograaf. Ons mooie Friesland, bedolven onder een dik pak sneeuw, ziet er compleet anders uit en geeft natuurlijk talloze opties voor mooie winter foto’s.

De winter van Friesland

Mijn geluk hierin was dat ik deze dag vrij was, geen werk of kinderen om mij heen. Ik heb uiteindelijk de gehele dag kunnen besteden aan het fotograferen van deze mooie witte wereld. Ik heb dan ook al wandelend vanaf huis diverse bossen en streken opgezocht om deze te fotograferen.

Schaatsen bij het Rasterhoffpark

Perfecte winter omstandigheden

Het winter weer was daarbij ook nog eens fantastisch. Met een prachtig strak blauwe lucht en de zon was heerlijk aan het stralen. De bossen wilde ik niet helemaal in wandelen, omdat deze vrij donker worden, toch bedacht ik mij dat het aan de randen erg mooi kon zijn met het licht en de sneeuw.

Jacobsladders of zonneharpen

Ik ben uiteindelijk een lange tijd bij de Kleine Kiekenberg geweest. Een mooi bos met open randen en velden waar de zon hard tussendoor kan schijnen. Hierdoor krijg je mooie beelden met zonnestralen door de bomen heen, zonneharpen of Jacobsladders worden ze wel genoemd.

Voor dit soort fotografie met zonneharpen kun je ook goed in de herfstperiode naar het bos. Ook dan staat de zon vaak erg laag vroeg in de ochtend of later in de middag.

“Het woord Jacobsladder is afkomstig uit het verhaal in Genesis 28:10-22 in de Hebreeuwse Bijbel. Hier ziet Jakob in een droom een ladder die tot in de hemel reikte en waarop Gods engelen afdaalden en opstegen.”

Winter foto’s Friesland 2023

Het was een geweldige dag om Friesland zo mooi onder het sneeuw te kunnen aanschouwen. Er lag ook een enorm pak sneeuw zoals je op de foto’s terug kunt zien. Wil je meer foto’s zien van het mooie Friesland in de winter? Bekijk hier mijn winterfotografie album.