Leestijd: 11 minuten

De herfstperiode is het seizoen van rood, oranje en geel. Totaal anders dan de zomer met wit en hard licht, geeft de herfst juist warme kleuren en het licht is fijner. Wil je ook mooie natuurfoto’s maken van de herfst? In dit artikel heb ik een aantal tips en foto-onderwerpen voor je uitgeschreven. Zo kun je snel aan de slag met het maken van mooie herfstfoto’s.

Bossen, natuurgebieden, of je tuin. Buiten is de herfst bij uitstek de plek om herfstfoto’s te maken.

Het bos staat alleen meestal niet ‘direct’ in herfstkleuren zodra het seizoen er is.

Dat duurt even. Soms tot eind oktober begin november. Het weer is speelt erg mee met foto’s maken. Als het rustig weer is met een wat koude nacht, krijg je vaak herfstkleuren met een extra kleurenboost. Bij veel storm en wind raakt het herfstbos al snel zijn bladeren kwijt en dus de kleur ervan.

Jacobsladders door Oranjewoud

1. Een statief is erg handig

Als het herfst is merk je al snel dat het vroeg donkerder wordt. Ook zijn de ochtenden langer donker. In de herfst is het dus simpelweg een stuk donkerder dan een zomer of lente. Vanwege het licht is het raadzaam een statief mee te nemen naar het bos. In het bos is het sowieso altijd donkerder. Hierdoor ontkom je niet aan langere sluitertijden of een hoger ISO bereik. Het statief is een must-have om mee te nemen.

Macro fotografie ideeën

2. Het witbalans instellen

Het witbalans heb ik vrijwel altijd op automatisch staan. Ik bewerk de foto’s standaard na met Lightroom. Met dit programma kan ik veel aanpassen, zo ook het witbalans. Maar in de herfst heb je soms momenten dat bijvoorbeeld de kleuren erg warm zijn. Geef je camera in dat geval een beetje meer kleurtemperatuur. Deze setting versterken de kleuren nog net eventjes iets extra. Heeft de scene veel verschillende kleuren, gebruik dan een koel witbalans voor een hoger contrast. Het witbalans blijft uiteindelijk een kwestie van uitproberen en smaak.

Herfstbos met gele aardkleuren

3. Bekijk of je mooie lijnen in beeld kunt krijgen

Een tip dat vrijwel voor ieder seizoen geldt: het bos kan soms chaotisch overkomen op de foto. Dat komt simpelweg door ontelbare takken, struiken en andere details. Mijn advies is om het beeld eenvoudig te houden. Kijk naar lijnen in het bos, symmetrie en denk aan de compositie regels. En mocht er iets in je compositie staan dat geen versterkend effect heeft, kun je het beter weglaten.  Ook in de herfst kun je krachtige foto’s maken door eenvoud.

4. Een polarisatiefilter geeft mooi kleur

Dat de herfst mooi warme kleuren geeft weten we onderhand. Maar hoe haal je hier maximaal voordeel mee? Met een polarisatiefilter reduceer je drastisch schitteringen en reflecties op (natte/spiegelende) oppervlakten. Wat je overhoud zijn intensere kleuren. Blijf wel opletten dat de kleuren niet juist helemaal verzadigd raken met het polarisatiefilter.

Macro fotografie - paddenstoel

5. Tips op een rijtje.

  • Voorbereiding is het halve werk: weet wanneer je moet gaan en waar je moet zijn.

  • Neem een statief mee: de herfst is vrij donker en zeker in het bos.

  • Test het witbalans: met de juiste instellingen krijg je soms nét een mooiere kleurenboost.

  • Chaos en compositie: houd je compositie eenvoudig, laat weg wat geen effect heeft op de foto.

  • Gebruik een polarisatiefilter: het geeft een boost aan de warme herfstkleuren.

  • Ik heb vaak een plastic zak mee die ik bewaar. Macrofoto’s maken betekent vaak met de knieën op de grond.

Natuurfotografie paarse varens
@ByFoekema

Albert Foekema / @ByFoekema

Albert Foekema is eigenaar van @ByFoekema. Hij is natuurfotograaf en marketeer van beroep. Hier lees je zijn interieur en fotografie artikelen, maar je kunt ook zijn werk bekijken en bestellen als muurdecoraties. Heb je vragen of opmerkingen? Stel ze gerust.